Capital controls: Όλες οι αλλαγές σε αναλήψεις και μεταφορές

Newsroom Newsroom

Capital controls: Όλες οι αλλαγές σε αναλήψεις και μεταφορές

Τι σημαίνουν πρακτικά οι νέες αλλαγές

Στην πλήρη άρση των περιορισμών για την ανάληψη μετρητών και την κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση με την αποστολή για δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ωστόσο, ενώ αυξάνεται το όριο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό ανά ταξίδι και ανά φυσικό πρόσωπο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρεί ούτε σε πλήρη απελευθέρωση, ούτε σε αλλαγές στις τραπεζικές μεταφορές προς το εξωτερικό.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν εν μέρει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, καθώς όπως φαίνεται το υπουργείο εκτιμά πως δεν υπάρχει πλέον κάποιος κίνδυνος μαζικών αναλήψεων εντός της χώρας, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν πλέον στις αγορές με μετρητά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο φαίνεται να εκτιμά ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να άρει πλήρως και τους περιορισμούς που αφορούν τις μεταφορές χρημάτων προς το εξωτερικό. Όπως είναι προφανές, η χώρα απέχει ακόμη από την πλήρη επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα. Τι σημαίνουν όμως πρακτικά αυτές οι αλλαγές. Ας τις δούμε μια-μια:

1) Επιτρέπονται πλέον από την 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα

Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος περιορισμός που υπάρχει πλέον είναι ο περιορισμός που υπάρχει από την ίδια την κάρτα, το ημερήσιο όριο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί κανείς να πάει στο γκισέ της τράπεζας και να κάνει ανάληψη του συνολικού ποσού των χρημάτων που έχει στον λογαριασμό του. Δεδομένου όμως ότι οι συναλλαγές με μετρητά γίνονται μόνο έως του ποσού των 500 ευρώ, ενώ υπάρχουν ακόμη οι περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν και πολλά μέρη να πάει κανείς τα χρήματα αυτά.

2) Επιτρέπονται από την 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως

Οποιοσδήποτε βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να κάνει ανάληψη από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό μπορεί πλέον να το κάνει μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ, είτε σε ξένα ιδρύματα που δίνουν τη σχετική δυνατότητα είτε σε παραρτήματα ελληνικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και το επιτρέπουν.

3) Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αύξηση κατά 7.000 ανά ταξίδι και ανά φυσικό πρόσωπο σε μετρητά. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να αλλάζει το καθεστώς της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

4) Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Πρόκειται για αλλαγή σε μια από τις εξαιρέσεις που υπήρχαν στον περιορισμό μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

5) Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να εννοεί το εξής: Εάν, για παράδειγμα, κάποιος με κεφάλαια που είχε στο εξωτερικό επενδύσει στην Ελλάδα και βγάλει κέρδος, τότε μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό όλο το κέρδος της επένδυσης έως του ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία: Δείτε τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν σήμερα (28/9) λόγω κακοκαιρίας

Κακοκαιρία: Σχηματίστηκε ο κυκλώνας «Ζορμπάς» - Δείτε την απειλητική πορεία του (pics)

Τσίπρας στην Wall Street Journal: Η κυβέρνηση θα επιβιώσει έστω κι αν φύγει ο Καμμένος

Capital controls: Όλες οι αλλαγές σε αναλήψεις και μεταφορές
01
Capital controls: Όλες οι αλλαγές σε αναλήψεις και μεταφορές

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Φρίκη! Είδαν 9 πτώματα να επιπλέουν στο πηγάδι (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

17:05

Μητσοτάκης στην Bild: Θα ανοίξουμε τον τουρισμό για χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

16:57

Οι τροφές με τους καλύτερους υδατάνθρακες (εικόνες)

16:50

ΠΑΟΚ: Επέστρεψε ο Κρέσπο, πρόβλημα με Αουγκούστο

16:46

Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιουνίου - Παραδείγματα

16:44

Εικόνες ΣΟΚ: Μητέρα πέταξε το δίμηνο μωρό της στο πάτωμα γιατί τσακώθηκε με τον εραστή της (vid)

16:41

Τραγωδία στη Λαμία: 49χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

16:36

Εκτακτο: Χιονίζει τώρα σε Παρνασσό και όχι μόνο! Δείτε φωτογραφίες - H πρόγνωση της ΕΜΥ...

16:35

Η νόσος Covid-19 έφερε «νέο τρόπο ζωής» στην καθημερινότητά μας

16:33

Γερμανία: Η Ryanair σκοπεύει να προσφύγει εναντίον του πακέτου διάσωσης της Lufthansa

16:29

Εκδήλωση για την 47η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος»

16:25

Κορονοϊός Ισπανία: Η κυβέρνηση κηρύττει 10ήμερο πένθος για τους νεκρούς του κορονοϊού

16:24
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved