ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι μέτρα θα πάρει ο Μάριο Μόντι

Τι μέτρα θα πάρει ο Μάριο Μόντι

Μέτρα για την ανάπτυξη και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της Ιταλίας ετοιμάζει ο Μάριο Μόντι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Τα μέτρα θα βασίζονται σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες είναι η επιβολή φόρου επί της συνολικής περιουσίας και των απολαβών, επιβολή φόρου ακινήτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στόχος του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Ιταλίας είναι η μείωση των ιταλικών σπρεντς.

Ο φόρος επί των υψηλών εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας θα αφορά τις συνολικές απολαβές και την αξία των ακινήτων που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Ο φόρος στα ακίνητα θα περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία και υπολογίζεται να φέρει στα ταμεία 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο αυτό είχε καταργήσει ο Μπερλουσκόνι το 2008.

Παράλληλα, αναμένεται να ασκηθούν πιο αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η οικονομική αστυνομία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, θα μπορεί να ελέγχουν, λεπτομερώς, κάθε πληρωμή που ξεπερνά τα τριακόσια ευρώ.

Τέλος, μέσα στους επόμενους μήνες θα εφαρμοστούν με πιο δεσμευτικό τρόπο και τα νέα κριτήρια που επαληθεύουν τα στοιχεία που περιέχονται στη φορολογική δήλωση (έλεγχοι επί των διακοπών, αυτοκινήτων, ακόμη και εγγραφές σε γυμναστήρια) για να εντοπίζονται, μικροί και μεγάλοι φοροφυγάδες.