Ο Τσαβούσογλου απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο: «Έχουμε κι άλλη επιλογή εκτός από τη διπλωματία»

Τουρκικές προκλήσεις | Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Ειδήσεις:…

Πολυτεχνείο 2018: Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου…

ΟΑΕΔ: Προσλήψεις 5.500 ανέργων στο Δημόσιο

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η προκήρυξη του…

Black Friday 2018: Αυτά είναι τα καταστήματα που θα έχουν προσφορές έως 80%

Black Friday: Η «Μαύρη Παρασκευή» έρχεται στην Ελλάδα…

Προσοχή: Τι αλλάζει στην ημερομηνία εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις

Τι ισχύει για παραπεμπτικά πριν και μετά…

Πώς οι παγίδες των τεκμηρίων γίνονται «κόφτες» για επιδόματα και φοροαπαλλαγές

Πώς οι παγίδες των τεκμηρίων γίνονται «κόφτες» για επιδόματα και φοροαπαλλαγές
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Παγίδα» για χιλιάδες φορολογούμενους κρύβει η συνδυασμένη εφαρμογή πέντε διαφορετικών διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ).

Συμβαίνει πολλές φορές φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά ή και καθόλου εισοδήματα να χάνουν επιδόματα ή ακόμα και  φοροαπαλλαγές λόγω του τρόπου υπολογισμού των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που απαιτούνται.

Γράφει η φοροτεχνικός Αλεξάνδρα Γεράγγελου 

 

Πιο συγκεκριμένα έκτακτα κοινωνικά βοηθήματα που θέτουν εισοδηματικά κριτήρια είναι πολύ πιθανό να τα χάσουν φορολογούμενοι που δεν έχουν καθόλου πραγματικό εισόδημα, διότι λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό τους εισόδημα (τεκμήριο κατοικίας, αυτοκινήτου κλπ), το οποίο ξεπερνά τα εισοδηματικά όρια.

Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού (π.χ. κοινωνικό μέρισμα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα φορολογούμενοι που συνοικούν στο ίδιο σπίτι (π.χ γονείς με άνεργα τέκνα), ενώ μεμονωμένα θα πληρούσαν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα , λόγω του ότι προστίθενται τα εισοδήματα όλων όσων συνοικούν στο ίδιο σπίτι χάνουν τα βοηθήματα αυτά.

Όπως άλλωστε είναι γνωστό φιλοξενούμενοι δεν έχουν καν το δικαίωμα υποβολής αίτησης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν πολύ χαμηλά ή και καθόλου εισοδήματα. To ίδιο συμβαίνει και στο κομμάτι των φοροαπαλλαγών. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την μείωση στον φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Φορολογούμενος άνεργος, χωρίς καθόλου εισοδήματα , χάνει την μείωση 50% που προβλέπεται στον φόρο του ΕΝΦΙΑ διότι η αξία της περιουσίας του μπορεί να ξεπερνά της 85.000.

Φορολογούμενος με αναπηρία άνω του 80% μπορεί να χάσει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ διότι το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ εισόδημα (μαζί δλδ με της συζύγου του ) ξεπερνά τις 13.000 ευρώ.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, όταν πρόκειται για την παροχή επιδομάτων – φοροαπαλλαγών , να γίνει επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται τα εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια , βασιζόμενοι σε πραγματικά εισοδήματα (οικονομική κατάσταση) και όχι τεκμαρτά.

Διαβάστε επίσης: Μας αφορά ΟΛΟΥΣ: Τι δεν μπορεί να κατασχέσει η Εφορία - Όλη η λίστα

 

PHOTO GALLERY