Σε άλλο πλανήτη ο Βαν Ρόμπεϊ

Σε άλλο πλανήτη ο Βαν Ρόμπεϊ

Επιμένουν στις πολιτικές λιτότητας οι Ευρωπαίοι , που δείχνουν να μην παραδειγματίζονται από την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης.

Σήμερα ο πρόεδρός της Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επέμεινε πως οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα μέλη της που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους δεν αποτελεί την κύρια αιτία για την κατάσταση στασιμότητας της οικονομίας στην ΕΕ.

Η τρέχουσα ύφεση, ή μάλλον στασιμότητα, οφείλεται πρωτίστως όχι στις πολιτικές λιτότητας, αλλά στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών στην ευρωζώνη", είπε ο Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στη Γαλλία.

"Συχνά σε αυτήν την συνέλευση ακούω να λέγονται πολλά για τις συνέπειες της πολιτικής λιτότητας, αλλά πολύ λίγα για το γεγονός ότι αυτή η πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι αναπόφευκτη, αναπόφευκτη σε πολλές χώρες", επέμεινε ο Ρόμπεϊ.

Τα ευρωομόλογα, σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της ΕΕ, υπέρ των οποίων τάσσονται πολλοί ευρωβουλευτές ως μια λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, "δεν μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία, αυτά τα δύο πάνε μαζί".