ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζισκάρ ντ’Εστέν: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Ζισκάρ ντ’Εστέν: Λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Ένας από τους πλέον ένθερμους οπαδούς ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ, ο πρώην πρόεδρος τη Γαλλίας , Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εστέν, χαρακτήρισε «λάθος» την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πολιτικός σημειώνει πως «Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα σοβαρό λάθος», τονίζοντας για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ υπήρξαν σοβαρές επιφυλάξεις από τους εταίρους. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι εκείνος έλαβε την απόφαση, καθώς αυτό έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Η λογική αυτής της απόφασης ήταν καθαρά πολιτική. Ήταν αναγκαίο να υποστηριχθεί η Ελλάδα μετά την έξοδό της από τη δικτατορία.

«Για μας, η Ελλάδα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι θα έμενε έξω από την πόρτα της Ευρώπης ήταν αφόρητη».

Αναφορικά όμως με το αν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα, ο Ζισκάρ ντ’Εστέν ξεκαθαρίζει πως ήταν ένα σοβαρό λάθος. «Στην Αθήνα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το 1982 είχαν μία δημαγωγική διαχείριση, επιτρέποντας την αύξηση των δημοσίων δαπανών πολύ πιο γρήγορα από την ανάπτυξη, για καθαρά εκλογικούς λόγους.

Ακόμη και αν η χώρα είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχ, ήταν σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα».