ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» Bloomberg: Η Μέρκελ «χαρίζει» στον Τσίπρα τις περικοπές των συντάξεων

«Βόμβα» Bloomberg: Η Μέρκελ «χαρίζει» στον Τσίπρα τις περικοπές των συντάξεων

Όχι παράθυρο, αλλά την κεντρική… είσοδο για να σωθούν από τις περικοπές οι συντάξεις ανοίγει η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Bloomberg - Η κυβέρνησή της είναι διατεθειμένη να στηρίξει τα σχέδια του πρωθυπουργού αν η Κομισιόν ανάψει το «πράσινο φως».

«Η Γερμανία ανοίγει την πόρτα στην Ελλάδα για την αναβολή των προγραμματισμένων περικοπών των συντάξεων, δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα μια πιθανή στήριξη πριν από τις γενικές εκλογές το 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

Με την Ελλάδα να προσδοκά ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ακόμα και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να στηρίξει τα σχέδια του κ. Τσίπρα για καθυστέρηση του μέτρου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη θέση της Γερμανίας και ζήτησαν να μην κατονομασθούν, αφού οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη.

«Η παραχώρηση ευελιξίας προς την Ελλάδα δεν είναι δημοφιλής μεταξύ ορισμένων βουλευτών της κυβέρνησης της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg, προσθέτοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει τον κ. Τσίπρα, εφόσον τα στοιχεία ευσταθούν μετά τον έλεγχο του σχεδίου από την Επιτροπή».

Το πρακτορείο αναφέρει πάντως ότι ο κ. Τσίπρας έχει ακόμa εμπόδια να ξεπεράσει: η ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει τη χώρα να μην υπαναχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, καθώς θα στείλει εσφαλμένο μήνυμα στις αγορές και θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.