ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου 2019: Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν

Επίδομα ενοικίου 2019: Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν

Τα κριτήρια θα είναι κοινά για όλους και εισοδηματικά και περιουσιακά

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι ή έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας θα επωφεληθούν το 2019 από το επίδομα στέγασης. Η τελική μορφή του επιδόματος θα αποτυπωθεί σε ΚΥΑ, ανάλογη με αυτή του Ιουνίου. Το επίδομα αναμένεται να χορηγηθεί στους δικαιούχους από τον Ιανουάριο του 2019.

Ειδικότερα θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με το ποσό από 70 ως 210 ευρώ για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας ή για την καταβολή ενοικίου.

Οι όροι θα κλειδώσουν ουσιαστικά τις επόμενες ημέρες ώστε οι τελικές αποφάσεις να αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί την επόμενη Τετάρτη. Τα ποσά που προβλέπονται είναι:

- Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ τον μήνα

- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο, προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα

Ωστόσο ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα θα χορηγείται έπειτα από αίτηση του δανειολήπτη ή ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται για αυτόν τον σκοπό.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στην περίπτωση του δανειολήπτη, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που εξυπηρετεί το δάνειο πρώτης κατοικίας. Παράλληλα μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με βάση τα στοιχεία του taxisnet.

Διαβάστε επίσης:

Δώρο Χριστουγέννων: Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το ποσό που θα εισπράξετε

Κοινωνικό μέρισμα: Από 300 έως 1.400 ευρώ - Ποιοι το δικαιούνται και πότε θα καταβληθεί