Ανοίγουν θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο – Κατάσχονται μετρητά και τιμαλφή

Newsbomb

Ανοίγουν θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο – Κατάσχονται μετρητά και τιμαλφή

Στα σκαριά η νομοθετική ρύθμιση – Οι κατασχέσεις θα γίνονται χωρίς προειδοποίηση

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι θυρίδες καθώς είναι το τελευταίο που έχει απομείνει στο «απυρόβλητο» των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Tαμεία.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι μισθωμένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%). Η νομοθετική ρύθμιση ετοιμάζεται να κατατεθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ.

Στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις για:

  • Το χωρίς προειδοποίηση άνοιγμα και η δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία. Θα δεσμεύονται έτσι, μετρητά, έργα τέχνης και τιμαλφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται σε δύο περιπτώσεις: στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως «ανεπίδεκτης εισπράξεως». Μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για 10 χρόνια.

  • Την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι διατάξεις προβλέπουν την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τη λήψη της έκπτωσης φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.
  • Τη μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική- χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί σε 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά: Στο ταμείο τις επόμενες ημέρες - Εντός εβδομάδας οι υπουργικές αποφάσεις

ΥΠΟΙΚ: «Άνοιγμα» τραπεζικών θυρίδων για όσους χρωστούν
01
ΥΠΟΙΚ: «Άνοιγμα» τραπεζικών θυρίδων για όσους χρωστούν
Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved