«Στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση για την ευρωζώνη»

«Στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση για την ευρωζώνη»

Προκειμένου να επιτευχθεί μια στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης,  η Ευρώπη οφείλει να τροποποιήσει τις συνθήκες της  μέσα σε 24 μήνες όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


«Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες δομές για μια νέα μορφή διακυβέρνησης», διότι «όσο έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, έχουμε προβλήματα», σημείωσε ο Σόιμπλε στην διάρκεια μιας συνόδου στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ότι κρίνει πως το Σύμφωνο Σταθερότητας αποδείχθηκε ανεπαρκές.

Επεσήμανε  ακόμα ότι δεν πρέπει να «χαλαρώσουν οι προσπάθειες να εφαρμοστούν πλήρως οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης» διότι «η κρίση δεν έχει τερματιστεί, συνεχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε και αυτή εντείνεται».

Δεν πρέπει στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης χρέους να επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος, πρόσθεσε επίσης .

Ο  γερμανός υπουργός Οικονομικών  δε συμφωνεί με  μια βεβιασμένη προσπάθεια από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ώστε  να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους αφού η αποτελεσματικότητά της θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια, κατά τον ίδιο.

Εάν η ΕΚΤ αποδυόταν σε μια προσπάθεια χρηματοδότησης του κρατικού χρέους των κρατών-μελών της, αυτό θα έδινε στην ευρωζώνη «μερικούς μήνες ανάπαυλας», αλλά τελικά «οι αγορές θα έπαυαν πλέον να θεωρούν το ευρώ σταθερό νόμισμα», κατά τον Σόιμπλε.