ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Δείτε ΕΔΩ ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έως 100 ευρώ από το 2019

Συντάξεις: Δείτε ΕΔΩ ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έως 100 ευρώ από το 2019

Έρχεται στη Βουλή η διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία θα ακυρώνεται η περικοπή των συντάξεων

Αυξήσεις αναμένεται να δουν στις συντάξεις τους από 1/1/2019 περίπου 620.000 συνταξιούχοι, ενώ ξεπερνούν τις 1.500.000 οι συντάξεις που διασώζονται από τις περικοπές έως 18%. Οι διατάξεις που καταφτάνουν θα καταργούν τη ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2017 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά, σε ποσοστό έως 18%, για περίπου 1,42 εκατ. συντάξεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο, περίπου 620.000 συνταξιούχοι, για τους οποίους ο επανυπολογισμός έβγαλε υψηλότερη σύνταξη με το νέο σύστημα από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα, θα δουν κανονικά τις συντάξεις τους να αυξάνονται εντός Δεκεμβρίου (σύνταξη Ιανουαρίου).

Η μέση αύξηση θα φτάσει αθροιστικά, μέσα σε 5 χρόνια, στα 90 με 96 ευρώ, καθώς θα εξακολουθήσει να ισχύει η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι η αποπληρωμή θα γίνει σε 5 δόσεις, από το 2019 έως το 2023. Αφορά σε συνταξιούχους ΙΚΑ που αποχώρησαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης καθώς και συνταξιούχους που ασφαλίζονταν στα πρώην Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών.

Αυτοί οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις

Αυξήσεις θα δουν οι ομάδες των συνταξιούχων, των οποίων η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον νέο τρόπο υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου) σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα. Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η αύξηση που δικαιούνται θα πρέπει να τους δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.

1. Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης)

2. Συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις

3. Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη

4. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με πρόωρη ή και μειωμένη σύνταξη, αλλά και σε όσους αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος: Έως 30/11 οι αιτήσεις - Αυτά είναι τα κριτήρια και οι εκπτώσεις

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα εισπράξουν από 250 έως 1.400 ευρώ - Ποιοι το χάνουν