ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευνοϊκές αλλαγές για τους συνταξιούχους φέρνει η νέα διάταξη

Ευνοϊκές αλλαγές για τους συνταξιούχους φέρνει η νέα διάταξη

Ευνοϊκες αλλαγές για τους συνταξιούχους περιλαμβάνει η διάταξη του σχεδίου νόμου για την μη περικοπή των συντάξεων.

Με τις αλλαγές καταργείται η μείωση του εισοδήματος για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και τα συγκαταβαλλόμενα οικογενειακά επιδόματα

Ειδικά οι νέοι συνταξιούχοι θα υποστούν μικρότερες μειώσεις, εφόσον η προσωπική τους διαφορά υπερβαίνει το 20%. Πρόκειται για τις κατηγορίες εκείνων των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που εμπίπτουν στην 3ετή μεταβατική περίοδο του νόμου Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι εφόσον η σύνταξή όσων συνταξιοδοτήθηκαν από 13/05/16 έως 31/12/2018 υπολείπεται κατά 20% και πλέον σε σχέση με τη σύνταξη που θα έπαιρναν με βάση το παλαιό καθεστώς, δικαιούνται από 01/01/2019 το 50% αυτής της διαφοράς αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2016.

Αντίστοιχα, όσοι αποχώρησαν το 2017 δικαιούνται το 33,3% αυτής της διαφοράς, ενώ όσοι έφυγαν φέτος θα λάβουν το 25% αυτής της διαφοράς. Με την αλλαγή που προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα διατηρηθεί ολόκληρο το ποσό.

Αυτό σημαίνει πως από 01/01/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους βάσει της παραγράφου 1, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων, όπως αυτή προκύπτει σε εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει.

Αυτό σημαίνει πως καταργείταιη περικοπή, ενώ βγαίνει από το τραπέζι η έννοια της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις την οποία είχε εισαγάγει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι νέες συντάξεις θα αρχίσουν να παίρνουν αυξήσεις ετησίως από το 2022 με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όσο θα αυξάνονται οι νέες, οι παλαιές θα παραμένουν «παγωμένες». Όταν οι νέες συντάξεις φτάσουν στα επίπεδα των παλαιών, τότε θα αρχίσουν και οι παλαιές να αυξάνονται.

Διαβάστε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αίτηση στο koinonikomerisma.gr