ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2018 - Αίτηση: Βήμα - βήμα πώς θα το διεκδικήσετε στο koinonikomerisma.gr

Κοινωνικό μέρισμα 2018 - Αίτηση: Βήμα - βήμα πώς θα το διεκδικήσετε στο koinonikomerisma.gr

Κοινωνικό μέρισμα | Κοινωνικό μέρισμα αίτηση: Θέμα χρόνου είναι πλέον η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμαςkoinonikomerisma.grκαι να δέχεται στο εξήςτις αιτήσεις των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος 2018.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ»

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατ. άτομα θα είναι οι δικαιούχο,ι ενώ πολλοί περισσότεροι αναμένεται να κάνουν την αίτηση, για να δουν αν είναι δικαιούχοι.

Στις 14 Δεκεμβρίου θα πιστωθουν τα πρώτα πόσα από το μέρισμα στους δικαιούχους ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και για όσους δεν έχουν μέχρι τότε συμπληρώσει την αίτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισοδήματικα κριτήρια είναι ίδια με το 2017 ωστόσο άλλαξαν τα ποσά του επιδόματος καθώς φέτος φτάνουν απο 200 ως 1.200 ενώ πέρσι ήταν από 250 ως 1.350 ευρώ.

Τα ποσά που θα πάρουν από το κοινωνικό μέρισμα 2018, οι 1,3 εκατ. δικαιούχοι ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και με βάση τα εισοδήματα τους:

Άγαμοι:

-με ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 400 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 5.000 ευρώ έως 7.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 300 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 7.000 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 200 ευρώ

Έγγαμοι χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή με 1 ανήλικο

-με ετήσιο εισόδημα έως 7.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 600 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 7.500 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 450 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 10.500 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 300 ευρώ

Έγγαμοι με ένα παιδί ή μονογονεικη με 2 ανήλικα

-με ετήσιο εισόδημα έως 8.750 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 700 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 8750 ευρώ έως 12.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 12. 250 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 350 ευρώ

Έγγαμοι με δύο παιδιά,ή τρεις ενήλικες ή μονογονεικη με 3 ανήλικα

-με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 800 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 14.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 600 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 14.000 έως 18.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 400 ευρώ.

Έγγαμοι με τρία παιδιά,ή τρεις ενήλικες με 1 ανήλικο ή μονογονεικη με 4 ανήλικα

-με ετήσιο εισόδημα έως 11.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 900 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 11.250 ευρώ έως 15.750 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 15.750 έως 20.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 450 ευρώ.

Έγγαμοι με 4 παιδιά,ή 4 ενήλικες ή μονογονεικη με 5 ανήλικα

-με ετήσιο εισόδημα έως 12.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 1000 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 12.500 ευρώ έως 17. 500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 750 ευρώ
-με ετήσιο εισόδημα από 17. 500 έως 22.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μεγάλη προσοχή στην «παγίδα» με το IBAN

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσα θα πάρουν

Βήμα - βήμα πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση

Βήμα 1

Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί:

  • Να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Σας συνιστούμε να συμπληρώσετε το πεδίο του email καθώς σε περίπτωση προβλημάτων με την πληρωμή σας στέλνονται ενημερώσεις.
  • Να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας, τα προστατευόμενα τέκνα σας ή/και τυχόν φιλοξενούμενα μέλη.
  • Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κ.τ.λ.) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).
  • Μόλις πραγματοποιηθεί η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1) προκειμένου να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Βήμα 2

Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:

  • τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ)
  • οικονομικά στοιχεία (φορολογητέο και αφορολόγητο ετήσιο εισόδημα)
  • περιουσιακά στοιχεία (αξία ακίνητης περιουσίας, τόκους καταθέσεων)
  • μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,
  • μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα πλήρους ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης και τέλος
  • έναν κατάλογο με τα μέλη του νοικοκυριού σας

Δώστε προσοχή σε αυτό το βήμα και ειδικότερα στα εξής σημεία:

  • Αν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο που εμφανίζεται εσφαλμένα χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο έγγραφο που μπορεί να αποδείξει την αλλαγή που θέλετε να κάνετε.
  • Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία σας προσκομίζοντας κάθε αναγκαίο έγγραφο. Οι διορθώσεις σχετίζονται μόνο με αποκατάσταση σφαλμάτων αναφορικά με την ταυτότητα του ασφαλισμένου και όχι σε εκ των υστέρων αναγνώριση χρόνου ασφάλισης.
  • Αλλαγές σχετικά με τα οικονομικά σας στοιχεία ή τη διασταύρωση της επί πενταετίας μόνιμης κατοικίας στην χώρα δεν είναι δυνατή, καθώς προκύπτει από παρελθούσες φορολογικές σας δηλώσεις και από τα στοιχεία του ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ.

Βήμα 3

Απαραίτητη είναι η σωστή συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Προσοχή και εδώ: Θα πρέπει να δηλώσετε έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται όλα τα παραπάνω κριτήρια.

Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταβολής σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κ.τ.λ.).

Υπογραμμίζεται η σημασία της ορθής συμπλήρωσης του συγκεκριμένου πεδίου. Επισημαίνεται επίσης, ότι θα διερευνηθεί η συσχέτιση των αριθμών λογαριασμών IBAN με τους ΑΦΜ των δικαιούχων, όπως και η τυχόν εμφάνιση του ίδιου IBAN σε περισσότερους του ενός δικαιούχους.

Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός IBAN ο οποίος δεν ανήκει στον δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το IBAN. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του IBAN.

Βήμα 4
Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεσή τους, μέσω των κωδικών τους στο TAXISnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε., προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης.

  • Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης και υποβολής της αίτησης. Συνεπώς, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον διαδικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.
  • Προσοχή: Η ύπαρξη φιλοξενούμενων μελών έχει επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής αντιπαραβολής από των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φιλοξενούμενα μέλη στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.
  • Αν έχετε αποκτήσει τέκνο μετά την 1/1/2018 μπορείτε να το δηλώσετε εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα για θανάτους που έχουν δηλωθεί στο ληξιαρχείο. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή.

Βήμα 5

Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Στην περίπτωση που είστε δικαιούχος, ενημερώνεστε άμεσα για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζεται η πρώτη αιτία απόρριψης.

  • Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα την συναίνεση του.

Βήμα 6

Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Έγκριση - Συναίνεση] ώστε να καταστείτε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.

Προσοχή: Σε περίπτωση μη αποδοχής δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.

Σημείωση: Αν κατά τα 4 πρώτα βήματα έχει προκύψει η ανάγκη να διορθώσετε τα στοιχεία σας σε ΚΕΠ ή στον ΕΦΚΑ, για να ενημερωθεί η πλατφόρμα με τις αλλαγές που κάνατε, πρέπει να ζητήσετε να γίνει επαναξιολόγηση του νοικοκυριού σας κάνοντας την επιλογή στην οθόνη «Αξιολόγηση επιλεξιμότητας κοινωνικού μερίσματος».

Η διαδικασία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ολοκληρωθεί εντός της σχετικής προθεσμίας αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος - Δολοφονία 21χρονης: Προφυλακιστέοι οι δύο νεαροί που κατηγορούνται για το έγκλημα

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μεγάλη προσοχή στην «παγίδα» με το IBAN

Επιστήμονες προειδοποιούν: Το «Μεγάλο Θανατικό» είναι κοντά και θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα