ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκκληση Λαγκάρντ να μην κατρακυλήσει η Ευρώπη

Έκκληση Λαγκάρντ να μην κατρακυλήσει η Ευρώπη

Έκκληση να «μην αφήσουμε την Ευρώπη να κατρακυλήσει» απηύθυνε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης είναι συνδεδεμένα.

«Το να αφήσουμε να κατρακυλήσει η Ευρώπη θα σημαίνει, αν συμβεί, ότι θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ», τόνισε η Λαγκάρντ στην εκπομπή «60 minutes» του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές», υπογράμμισε.

Οι αμερικανοί πολιτικοί προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για χρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Σε ερώτηση για το πως βλέπει η ίδια την οικονομική κρίση στον κόσμο, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη».

«Είναι η συνέχεια του 2008. Πρέπει να το πούμε. Είναι η ίδια διαδικασία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, είναι πιθανό να σταματήσει η πορεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του δημόσιου χρέους.

«Θέλω να είμαι απελπιστικά αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω ότι οι χώρες θα καταλάβουν ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων», συμπλήρωσε.

Όμως, σε αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές: «Ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, πιθανόν κοινωνικά προβλήματα και αγορές σε απόλυτη αναταραχή», υπογράμμισε.

«Καμιά φορά η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη όταν έχει να κάνει με το χρέος, τη μείωση του ελλείμματος και όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε η Κρίστιν Λαγκάρντ.