ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα δύο «όχι» των Γερμανών στις προτάσεις διάσωσης της Ευρωζώνης

Τα δύο «όχι» των Γερμανών στις προτάσεις διάσωσης της Ευρωζώνης

Πόσο πιθανή είναι η έκδοση ενός ευρω-ομολόγου μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ως λύσης στην πρωτοφανή κρίση χρέους που μαστίζει αυτή τη στιγμή την Ευρωζώνη;

Αν ρωτήσει κανείς το Βερολίνο, η απάντηση που θα πάρει θα είναι ξερή: «ελάχιστα». Μάλιστα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η δημιουργία ευρωομολόγων, την οποία θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο" για την κρίση του χρέους.

"Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την πολύ διαδεδομένη άποψη ότι τα ευρωομόλογα δεν θα ήταν σήμερα ένα θαυματουργό φάρμακο", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ , ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προτείνει επισήμως την Τετάρτη τη δημιουργία τίτλων χρέους εγγυημένων από κοινού από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο Ζάιμπερτ δήλωσε πως η Μέρκελ προκρίνει μια "πολιτική λύση" στην κρίση, η οποία περιλαμβάνει το να καταστεί "υποχρεωτικός" ο σεβασμός των κανόνων καλής δημοσιονομικής συμπεριφοράς.

Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα τελευταία 24ωρα, ότι «κάτι ετοιμάζεται» προς αυτή την κατεύθυνση, στο παρασκήνιο. Και δεν αποκλείεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, ενδεχομένως και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο με την ΕΚΤ

Εναλλακτικά, το σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της κοπής χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Πρόκειται για μια εκδοχή η οποία συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, προϊόντος του χρόνου, στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Όπως όμως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, «τόσο η μία όσο και η άλλη πρόταση συναντούν προς το παρόν την γερμανική αντίδραση».

Σε ό,τι αφορά στο ευρω-ομόλογο, το Βερολίνο αντιδρά, καθώς θα κληθεί, αναλογικά, να συνεισφέρει με το μεγαλύτερο ποσό στο κεφάλαιό του, προκειμένου να καλυφθεί.

Σε ό,τι αφορά στην κοπή χρήματος, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αναβιώνει έναν κλασσικό γερμανικό φόβο, που δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό.

Το φάντασμα της Βαϊμάρης επανέρχεται πάνω από την καγκελαρία, κάθε φορά που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η συζήτηση να σταματά πριν καν ξεκινήσει.

Τουλάχιστον αυτή ήταν η αντίδραση των Γερμανών, έως πρόσφατα.

Υπό τις νέες συνθήκες, όμως, δεν αποκλείεται να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους, για να βοηθήσουν στην ανόρθωση της Ευρωζώνης. Αν πραγματικά τη θέλουν…