ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωομόλογο θα εισηγηθεί ο Μόντι

Ευρωομόλογο θα εισηγηθεί ο Μόντι

Την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται ότι θα ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Μία μέρα μετά την επίσκεψη του Λουκά Παπαδήμου, ο Μόντι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Μόντι θα επιμείνει σε συγκεκριμένη ατζέντα, που περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, η λύση αυτή θα μπορούσε «να ενισχύσει την δημοσιονομική πειθαρχία των διαφόρων χωρών-μελών και θα αφαιρούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βάρος να τροφοδοτεί με ρευστό τις αγορές που διέρχονται κρίση» αναφέρει ιταλική εφημερίδα.

Στενοί συνεργάτες του Μόντι υποστηρίζουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνείται να μεταβεί στις Βρυξέλλες με «το καπέλο του επαίτη στο χέρι» και θα επιδιώξει με τις προτάσεις του να σωθεί το ευρώ.

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μόντι, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις της Άγκελα Μέρκελ, θα της προτείνει να δημιουργηθεί ένα νέο ινστιτούτο που θα αναλάβει τα ευρωομόλογα, που θα έχει γερμανική ηγεσία. Επίσης, αναμένεται ότι θα ταχθεί πλήρως με τις θέσεις της Μέρκελ για το ρόλο και την αποστολή της ΕΚΤ.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα εκφράσει διαβεβαιώσεις για τη λήψη μέτρων στην Ιταλία ύψους 25 δισ. ευρώ εντός των επόμενων 15 ημερών, ενώ θα ανακοινώσει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.