ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες!

Άλλα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες!

Με προσθήκη άρθρου στο παρά πέντε της κύρωσης της σχετικής νομοθετικής πράξης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διπλασίασε στα 60 δισ. ευρώ το ποσό εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες.

Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση ενισχύει τις τράπεζες με χορό δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην αγορά, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να έχουν τις κάνουλες κλειστές.

Αναλυτικά, ο υπουργός μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι προέβη στην συγκεκριμένη προσθήκη μετά από επιστολή του διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδας «που μου ζητούσε να προστεθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου άρθρο που αυξάνει τις εγγυήσεις από 30 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι αρχικά το σχετικό ποσό προς τις τράπεζες είχε οριστεί στα 15 δισ. ευρώ, στην συνέχεια ανέβηκε στα 30 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 60 δισ. ευρώ!

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι από το 2008 έως και σήμερα έχουν δοθεί στις τράπεζες 155 δις από τα οποία είναι ενεργοποιημένα περισσότερα από 106 δις. Πάντως, ο υπουργός τόνισε ότι τα ποσά «δεν επιβαρύνουν τον έλληνα πολίτη καθώς δεν εγγράφονται ούτε στο έλλειμμα ούτε στο χρέος…» ενώ εξήγησε ότι οι εγγυήσεις δεν έχουν σχέση με «την επανακεφαλοποίηση των τραπεζών».

Την 29η Νοεμβρίου η εκταμίευση της 6ης δόσης

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως ημερομηνία εκταμίευσης της 6ης δόσης την 29η Νοεμβρίου λέγοντας ότι «ελπίζω εως τις 29 Νοεμβρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει, όποτε και πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης και να τρέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα» σημειώνοντας ότι για το θέμα αυτό συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό και Γάλλο ομόλογό του καθώς και με τον κ. Ολι Ρεν.

Επιπλέον, είπε ότι « ο έλεγχος που διενεργεί η Black Rock είναι έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» και από την τελική έκθεση θα προκύψει εάν θα χρειαστεί «πρόσθετη ενίσχυσης» ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να φέρει «φορολογική ρύθμιση που θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών για να μην χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια με την επανακεφαλαιοποίηση… Μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων».

Την Παρασκευή η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες στην δημοσιότητα.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες στην χώρα λέγοντας ότι «εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψω την συμφωνία [που θα είναι ίδια με αυτή που έκαναν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί».

Επιπλέον, ο υπουργός αποκάλυψε ότι όλοι οι οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ έχουν ειδοποιηθεί και η προθεσμία προκειμένου να λύσουν τις εκκρεμότητες λήγει την ερχόμενη Παρασκευή.

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αναφορικά με τα οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα «η Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έθεσε αυστηρά κριτήρια για την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους… κυρίως αυτό που ήθελε ατομική ενημέρωση. Γι αυτό και ψηφίσαμε διάταξη για ομαδική ειδοποίηση η οποία και έγινε στις 18 Νοεμβρίου. Πρέπει να περάσουν 8 ημέρες, δηλαδή έως την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάρτηση των ονομάτων».