ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nomura: Πραγματικός ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ

Nomura: Πραγματικός ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Nomura, που εκτιμά ότι θα επικρατήσει πανικός με τις μετατροπές νομισμάτων και τα νομικά πλαίσια.

«Ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πραγματικός» υποστηρίζει ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος, που αναφέρει ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασής της.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές εξετάζουν νομικά τερτίπια, κυρίως όσον αφορά τη μετατροπή των δανείων και των καταθέσεων από ευρώ σε εθνικά νομίσματα.

Το κόστος δανεισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η Ιταλία αποτελεί πλέον το προπύργιο για τη μετάδοση της κρίσης στον πυρήνα.

Εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, τότε και το ευρώ θα σταματήσει να υπάρχει. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όλα τα συμβόλαια θα μετατραπούν σε εθνικά νομίσματα. Πριν γίνει αυτό, θα δημιουργηθεί ένα νόμισμα «ειδικού σκοπού», που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για να εθνικοποιηθεί το νομισματικό σύστημα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο, αν από την ευρωζώνη αποχωρήσουν κάποια μέλη, με πρώτο στη λίστα την Ελλάδα. Οι μετατροπές θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς οι υποχρεώσεις θα διέπονται από την εθνική νομοθεσία, ενώ θα πρέπει να καθοριστεί το πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνονται οι πληρωμές.