ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Αυτές οι τέσσερις αιτήσεις πρέπει να γίνουν τώρα - Όλες οι λεπτομέρειες

Αναδρομικά: Αυτές οι τέσσερις αιτήσεις πρέπει να γίνουν τώρα - Όλες οι λεπτομέρειες

Οι δύο υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι άλλες δύο με παράδοση του σχετικού εγγράφου

Τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών πενταετίας από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις, από την κατάργηση των δώρων και από τις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης έχουν όσοι συνταξιούχοι και όσοι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις μέχρι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018.

Καταρχάς, τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από τις παράνομες περικοπές στις συντάξεις και από την κατάργηση των δώρων (με βάση τους μνημονικούς νόμους του 2012) έχουν όλοι οι συνταξιούχοι, είτε προέρχονται από τα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, είτε είναι δικαιούχοι του Δημοσίου.

Οι αιτήσεις με βάση τα υποδείγματα της ΕΝΥΠΕΚΚ, υποβάλλονται μόνο διαδικτυακά. Οι συνταξιούχοι, προτού υποβάλουν τις αιτήσεις, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. στην ηλεκτρονική αίτηση του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει αναφορά για τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων

2. τέτοια αναφορά δεν υπάρχει στην αίτηση του ΕΤΕΑΕΠ

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να συμπληρώσουν στις αιτήσεις ότι «επιθυμούν την επιστροφή των ποσών που τους παρακρατήθηκαν παράνομα από το 2013 έως σήμερα».

Επίσης, περίπου 620.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του 2018, για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης αναδρομικών από την παράνομη, κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο, παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μόνο χειρόγραφα στις αρμόδιες αρχές.

Δείτε ΕΔΩ τις αιτήσεις για τα αναδρομικά

ΑΙΤΗΣΗ 1

ΑΙΤΗΣΗ 2

ΑΙΤΗΣΗ 3

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» στις τσέπες μας: Ποιοι θα πληρώσουν «χαράτσι» 850 ευρώ

Ειδικά Μισθολόγια: Στη Δικαιοσύνη ξανά οι δικαιούχοι των αναδρομικών