ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα κριθούν πολλά τον Μάρτιο για την οικονομία

Θα κριθούν πολλά τον Μάρτιο για την οικονομία

Κομβικός από κάθε άποψη θα αποδειχθεί ο προσεχής Μάρτιος για την ελληνική οικονομία. Για πολλούς λόγους, οικονομικής και πολιτικής φύσεως.

Κατ’ αρχήν, αν όλα βαδίσουν με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, τότε θα έχει εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση από τις κάλπες που θα έχουν στηθεί τέλη Φεβρουαρίου, η οποία θα πρέπει να λύσει μια σειρά από δύσκολους γρίφους, με πρώτον από όλους έναν πολύ πρακτικό: να βρει τα λεφτά για να καλύψει μια από τις μεγαλύτερες λήξεις της χρονιάς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ, οπότε τα λεφτά που θα πρέπει να έχει βρει έως τότε θα πρέπει και να καλύπτουν το 80% με 90% του ποσού ήδη.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα στο Δεκέμβριο, οι λήξεις που υπάρχουν, αφορούν σε περίπου 3 δισ. ευρώ και στο οικονομικό επιτελείο ψάχνονται για να βρουν πως θα αντιμετωπίσουν αυτόν τον πονοκέφαλο.

Για την ακρίβεια, οι ομολογιακές λήξεις του επόμενου μήνα είναι περίπου 5,5 δισ ευρώ, αλλά από αυτά τα λεφτά απαιτητά είναι τα 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, και πάλι το ποσό μόνο μικρό δεν είναι. Γι αυτό κι έγιναν μέσα στο Νοέμβριο οι 2 εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ενώ η μερική παύση πληρωμών του δημοσίου αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί: να πληρωθούν οι ανελαστικές υποχρεώσεις.

Αν συνεπώς το Μάρτιο η νέα κυβέρνηση έχει να πληρώσει λήξεις 8 δισ. ευρώ, με τη χώρα να προέρχεται από εκλογές και τα διαθέσιμα ρευστά αποθεματικά είναι ελάχιστα, τότε ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να λύσει έναν γόρδιο δεσμό. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα είναι ο μοναδικός, που θα προκύψει προς το τέλος του α’ τριμήνου του 2012.