ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δείτε εδώ όλες τις αλλαγές - Τι φόρο θα πληρώσετε το 2019

ΕΝΦΙΑ: Δείτε εδώ όλες τις αλλαγές - Τι φόρο θα πληρώσετε το 2019

Αλλάζουν όλα το 2019 στη φορολογία ακινήτων

Μειωμένος κατά 10% μεσοσταθμικά αναμένεται να είναι ο ΕΝΦΙΑ από το νέο έτος. Σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων προβλέπεται να είναι μειωμένος κατά 30% ή κατά 55 ευρώ κατά μέσο όρο για τους φορολογουμένους που διαθέτουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία, η οποία δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ. Ωστόσο, όσοι διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία το όφελος θα είναι της τάξεως των 30, 50, 60 και 70 ευρώ.

Αυτό όμως που δεν έχει επισημανθεί είναι ότι, οι συγκεκριμένες μειώσεις δεν θα ισχύσουν στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τη δεύτερη αναπροσαρμογή. Εάν αυτό συμβεί, μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια χρονιά οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υπέρογκους φόρους.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πρέπει να ξεχνούν ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα κληθούν να πληρώσουν την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους περίπου 616 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή της δόσης μετά την 31η Δεκεμβρίου επιβαρύνεται με πρόστιμο 0,73% του ποσού της δόσης.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Αλλάζουν οι κατηγορίες δικαιούχων - Πώς να υποβάλετε αίτησηζουν οι κατηγορίες δικαιούχων - Πώς να υποβάλετε αίτηση

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Εκπνέει η προθεσμία - Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα