ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα - Όλες οι αλλαγές

ΟΠΕΚΑ: Πότε θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα - Όλες οι αλλαγές

Με την έναρξη του 2019, στον ΟΠΕΚΑ περνούν οι πληρωμές όλων των προνοιακών αναπηρικών και διατροφικών επιδομάτων που μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την ίδια ημέρα, μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου, θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ όλοι οι δικαιούχοι διατροφικών επιδομάτων. Πρόκειται για την πρώτη πληρωμή από τον Οργανισμό, που εξελίσσεται στον κεντρικό βραχίονα άσκησης κοινωνικής πολιτικής στη χώρα, αναλαμβάνοντας τις πληρωμές και τη διαχείριση του συνόλου των προνοιακών και αναπηρικών επιδομάτων.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η πρώτη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ που αφορά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2018 (για τους δικαιούχους διατροφικών επιδομάτων αφορά στον Δεκέμβριο 2018) θα πραγματοποιηθεί για όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και εντός του διαστήματος από τις 18 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 το αργότερο.

Η αμέσως επόμενη πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά στον μήνα Ιανουάριο 2019. Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019.

Σύμφωνα δε, με τους σχεδιασμούς της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου και της διοίκησης του Οργανισμού, μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.

Βάσει αυτού του σχεδιασμού, όλα τα Άτομα με Αναπηρία στην χώρα θα λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα που δικαιούνται μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών ώστε να υπάρχει διαφάνεια. Για τη χορήγηση των προνοιακών παροχών από τον ΟΠΕΚΑ ακολουθείται το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τα ποσά που καταβάλλονται παραμένουν ακριβώς τα ίδια χωρίς καμία απολύτως μεταβολή στο ύψος των παροχών και χωρίς καμία περικοπή.

Σύμφωνα με την διοίκηση του Οργανισμού, η ανάθεση στον ΟΠΕΚΑ της κεντρικής ευθύνης για όλα τα αναπηρικά επιδόματα, είναι μία κομβική μεταρρύθμιση και μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς η σύσταση Ενιαίας Αρχής Απονομής Επιδομάτων αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, υπεγράφη η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, μέσω της οποίας διευκρινίστηκε πλήρως ότι τα προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Προσοχή: Ο ΟΠΕΚΑ αναγνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της μεταβατικής περιόδου, θα υπάρξει σταδιακή παράδοση, από τους Δήμους προς τον Οργανισμό, των ηλεκτρονικών αρχείων τους, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στην τελευταία πληρωμή του Νοεμβρίου 2018, συμπεριλαμβάνοντας και τους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά την τελευταία πληρωμή του Νοεμβρίου και διεκπεραιώθηκαν (από τις υπηρεσίες των δήμων) μέχρι 31/12/2018. Αυτά τα ηλεκτρονικά αρχεία πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 15/1/2019.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, λαμβάνουν προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα περίπου 160.000 πολίτες. Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης του Οργανισμού, όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά. Οι πολίτες που έχουν γνωματεύσεις εφ’ όρου ζωής εντάσσονται εφ’ όρου ζωής στις καταστάσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Οι δικαιούχοι που έχουν σε ισχύ γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ορισμένης διάρκειας, εντάσσονται στις καταστάσεις καταβολών του ΟΠΕΚΑ και θα επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ όταν λήξει η ισχύς της γνωμάτευσής τους, όπως συνέβαινε και το 2018. Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας θα κληθούν εγκαίρως από τον ΟΠΕΚΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης.

Συνεπώς, επισημαίνει ο Οργανισμός, αυτό που αλλάζει είναι ότι δημιουργείται μια ενιαία, κεντρική αρχή πληρωμών, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία και διαμορφώνεται για όλους σταθερή μηνιαία καταβολή των επιδομάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Προσοχή! Εκπνέει σήμερα (11/01) η προθεσμία πληρωμής

Επίδομα ενοικίου: Έρχονται μεγάλες αλλαγές μετά την διαπραγμάτευση για την α' κατοικία