ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραπεζικοί αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο και …τρόμο

Τραπεζικοί αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο και …τρόμο

Πέρα από κάθε όριο φαίνεται να ξεφεύγουν πλέον και επισήμως οι επισφάλειες των δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το συνολικό τους ύψος έχει σπάσει το φράγμα των 30 δισ. ευρώ και βαδίζει ολοταχώς προς τα 40.

Το νούμερο θεωρείται και είναι ιλιγγιώδες και καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, που όμως δεν αγγίζει μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και όλους εκείνους που δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

Το χειρότερο; Ο αριθμός τους αυξάνει επικίνδυνα, σχεδόν από μήνα σε μήνα, πλέον.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ενώ μόλις πριν από 36 μήνες, το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» επί του συνόλου των χορηγήσεων δεν ξεπερνούσε καλά – καλά το 3%, σήμερα υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 15%.

Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, σημειώθηκε ένας πενταπλασιασμός του φαινομένου, που μόνο τρόμο μπορεί να προκαλεί.

Τα ακριβή ποσοστά, όπως και τα νούμερα του προβλήματος, αναμένεται ότι θα προκύψουν από τον έλεγχο που διενεργεί αυτή τη στιγμή η αμερικανική εταιρία Black Rock Solutions.

Το πόρισμά της αναμένεται προς το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο κι από τα παραπάνω στοιχεία, της Τράπεζας της Ελλάδας, σκιαγραφείται αρκούντως η πραγματική κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας.

Κι αυτό γιατί περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά, σήμερα, δηλώνουν αδυναμία να τακτοποιήσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πετύχουν μια καλή ρύθμιση.

Συνήθως όμως αυτή δεν αρκεί κι έτσι, περίπου κάθε 6μηνο, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε νέους συμβιβασμούς και ούτω καθεξής.