ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Με λιτότητα μπορεί η Ευρώπη να αποφύγει την ύφεση

ΟΟΣΑ: Με λιτότητα μπορεί η Ευρώπη να αποφύγει την ύφεση

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα λιτότητας, καθώς μόνον έτσι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Παντοάν τόνισε: ««Η ύφεση μπορεί ακόμη να αποφευχθεί. Αλλά πρέπει να υπάρξουν επαρκείς πόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ηρεμήσουν οι αγορές και οι Κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας».

Εφόσον κάτι τέτοιο επιτευχθεί, ανέφερε, τότε η Ευρώπη θα βγει από την κρίση και θα ξεκινήσει σε έναν πιο βιώσιμο και σταθερό δρόμο ανάπτυξης.

Επίσης, ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ εμφανίστηκε «πολύ ανήσυχος» για την αποτυχία της χθεσινής δημοπρασίας γερμανικών ομολόγων, που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κρίση.

«Αν η χώρα αναφοράς της Ευρωζώνης δεν πετυχαίνει να διαθέσει τα ομόλογά της, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές φοβούνται συνολικά για το σύστημα» ανέφερε.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και τις αγορές, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παρέχει χρηματοδότηση στις χώρες της ευρωζώνης, έχοντας προκαθορισμένους όρους.