ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμος Κατσέλη: Παραμένει σε ισχύ μέχρι να ισχύσει το... μοντέλο Κύπρου

Νόμος Κατσέλη: Παραμένει σε ισχύ μέχρι να ισχύσει το... μοντέλο Κύπρου
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νόμος Κατσέλη | Προστασία πρώτης κατοικίας: Διατεθειμένη να παρατείνει το νόμο Κατσέλη μέχρι να εφαρμοστεί ένα πλήρες σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Αν και ο νόμος Κατσέλη εκπνέει το Μάρτιο ωστόσο θα μπορούσε να υπάρξει παράτασή του μέχρι να αποκρυσταλλωθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς, το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα έχει χαμηλότερα όρια προστασίας σε σχέση με σήμερα, αλλά θα καλύπτει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο πατάει στο κυπριακό μοντέλο «Εστία» και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων με τις τράπεζες. Το νέο καθεστώς θα λαμβάνει υπόψη την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

Αυτή θα είναι η βάση εκκίνησης για τη ρύθμιση του δανείου και την επιμήκυνση του, ενώ στη συνέχεια το Δημόσιο θα έρχεται -υπό όρους- και θα επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Αλλά το νέο σύστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν θα είναι το μόνο ανοιχτό θέμα στις συζητήσεις με τους θεσμούς.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί υπουργική σύσκεψη για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι αυτό του κατώτατου μισθού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει διαμηνύσει πως μία αύξηση κατά 10% δεν θα γίνει δεκτή και την κυβέρνηση να εξετάζει πλέον μια αναπροσαρμογή μεταξύ 5% και 8%.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων -και συγκεκριμένα η πρόταση του ΤΧΣ-, αλλά και οι ρυθμίσεις οφειλών. Στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει μια κάθετη παρέμβαση με τη ρύθμιση όλων των χρεών προς εφορίες, ταμεία και τράπεζες, εξωδικαστικά. Στην ίδια βάση σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν οι 120 δόσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών .

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων δρομολογούνται η προκήρυξη της άδειας για το Καζίνο στο Ελληνικό, η Εγνατία, αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και η υπογραφή της σύμβασης για Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση έχει κάνει μελέτη για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων και πως εάν προκύψει πρόβλημα οι επιβαρύνσεις θα γράφονται εφάπαξ στον προϋπολογισμό, αλλά τα αναδρομικά θα δίνονται σε δόσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σε κλοιό νέου χιονιά η Ελλάδα από τις 26 Γενάρη. Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα (photos)

Σχετικές ειδήσεις