ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bundesbank: Γιατί η Ιταλία μπορεί να αντέξει

Bundesbank: Γιατί η Ιταλία μπορεί να αντέξει

Ο επικεφαλής της Κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), εξέφρασε διαφορετική άποψη σχετικά με τις δυνατότητες της Ιταλίας να αντέξει στα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με τον Γ. Βάιντμαν η Ιταλία μπορεί να αντέξει αύξηση αποδόσεων των ομολόγων της πάνω από το 7%, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung.

Ο Βάιντμαν είπε ότι είναι λάθος να παρουσιάζεται η Ιταλία ως έτοιμη να χρεωκοπήσει. "Μόλις αυξηθούν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, όλοι αρχίζουν να προβλέπουν το τέλος του κόσμου", φέρεται να δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο επικεφαλής της Bundesbank πρόσθεσε ότι είναι "αισιόδοξος πως οι Ιταλοί μπορούν να αντέξουν για λίγο με αποδόσεις άνω του 7%", ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες του πυρήνα της Ευρώπης δεν κινδυνεύουν από την κρίση χρέους.

Σήμερα η Ιταλία πλήρωσε το υψηλότερο επιτόκιο από το 1997, στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία άντλησε συνολικά 8 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σκαρφαλώνει στο 7,33%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ομαλή αποπληρωμή του ιταλικού κρατικού χρέους, αφού μέσα στο 2012 σχεδιάζει να δανειστεί, μέσω ομολόγων και εντόκων γραμματίων, το ποσό-μαμούθ των 440 δισ. ευρώ.