ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφη Αχτσιόγλου: Κούρεμα έως 85% στη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Έφη Αχτσιόγλου: Κούρεμα έως 85% στη ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία
Eurokinissi

Λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία έδωσε μέσω συνέντευξής της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Η Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι «θα προχωρήσουμε σε σχετική νομοθέτηση τον Φεβρουάριο, προκειμένου η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο. Θα αφορά ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους».

Προσέθεσε, επίσης, ότι «για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2016 θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής, η οποία θα μειωθεί μέσω επανυπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τα έτη που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Επίσης, οι προσαυξήσεις θα μειωθούν κατά 85%. Η νέα μειωμένη οφειλή που θα προκύψει θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 120 δόσεις, ενώ σε δόσεις θα μπορούν να ρυθμιστούν και οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017. Για οφειλή έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως και 36 και για μεγαλύτερη οφειλή θα είναι έως και 120».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, επισημαίνει ότι «το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό. Μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα υπογράψω την υπουργική απόφαση για την αύξηση που θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα καταργήσουμε τον λεγόμενο υπο-κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Θα υλοποιήσουμε έτσι την κεντρική μας δέσμευση απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους νέους».