ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σκληρό παζάρι με τους πιστωτές ξεκίνησε

Το σκληρό παζάρι με τους πιστωτές ξεκίνησε

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), με σκληρούς όρους, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η Ελλάδα πάει απ’ ευθείας στους ομολογιούχους χωρίς την διαμεσολάβηση του Διεθνούς Χρηματοδοτικού Ινστιτούτου (IIF).

Η Ελλάδα προτείνει, η καθαρή τρέχουσα αξία (Net Present Value) των νέων ομολόγων να διαμορφώνεται στο 25% της αξίας αυτών που αντικαθιστούν. Η τιμή είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περίμεναν οι τραπεζίτες (γύρω στο 45-50%).

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες που εκπροσωπεί το IIF συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να διαγραφεί το 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, σε μια συμφωνία που αποσκοπούσε στη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

Οι ιδιώτες διακρατούν ελληνικό χρέος που ανέρχεται στα 206 δις ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ στις 26/27 Οκτωβρίου, αυτό πρόκειται να μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, είναι ιδιαίτερα πιθανό, η Ελλάδα να πιέσει τους ομολογιούχους που δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής, να δεχτούν τους ίδιους όρους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο.

Η Αθήνα θα μπορούσε να αλλάξει το νόμο που διέπει τους τίτλους, προχωρώντας σε squeeze out των ομολογιούχων εάν το πρόγραμμα ανταλλαγής γίνει αποδεκτό από μια μεγάλη πλειοψηφία -όπως για παράδειγμα το 75%- των πιστωτών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι η συμμετοχή ενδέχεται να είναι υψηλή παρά τις αντίξοες συνθήκες στις αγορές. "Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Εάν ήμουν επενδυτής, θα σκεφτόμουν ότι έχει έλθει η ώρα να γράψω τις ζημιές μου... Κάθε φορά του το σχέδιο αποτυγχάνει, κάτι άλλο θα πρέπει να συμβεί. Και θα είναι χειρότερο το επόμενο βήμα κάθε φορά", δήλωσε αναλυτής.

"Μόνο κάποιοι επενδυτές -όπως hedge funds- που έχουν κάνει hedging στις θέσεις του μέσω αγορών CDS ενδέχεται να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καθώς θα πληρωθούν τα CDS αλλά αυτοί είναι λίγοι", υπογράμμισε.

"Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με το IIF"

Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με το IIF, άλλες ενώσεις και τους ιδιώτες πιστωτές με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, δήλωσε στο Dow Jones Newswires, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου.

«Η Ελλάδα επαναδιατυπώνει την απόφασή της να μείνει εντός του πλαισίου της συμφωνίας,» σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου προσθέτοντας πως καμία φήμη δεν είναι ακριβής και σωστή.

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές θα συναντηθούν ξανά με το IIF την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις. «Η Ελλάδα εμμένει στη δέσμευσή της να συζητήσει με το IIF, με το οποίο υπάρχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα,» ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ