ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα «τρύπα» στα βιβλία της Folli Follie δυσχεραίνει το σχέδιο διάσωσης

Νέα «τρύπα» στα βιβλία της Folli Follie δυσχεραίνει το σχέδιο διάσωσης

Εξαιρετικά προβληματική καθίσταται η επιχείρηση διάσωσης της Folli Follie, καθώς έχουν ανακαλυφθεί νέοι «σκελετοί» στα οικονομικά της, που αυτή τη φορά δεν σχετίζονται με τις «εξωτικές» της δραστηριότητες στην Ασία, αλλά με την ίδια την μητρική εταιρεία.

Οι εν λόγω «σκελετοί», αφορούν σε λογιστικές «αλχημείες» που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν τα 80-90 εκατομμύρια ευρώ και οι οποίες έρχονται να επιβαρύνουν πρόσθετα την ήδη αρνητική καθαρή θέση της Folli Follie και ως εκ τούτου να αυξήσουν περαιτέρω τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη διάσωση της.

Τις λογιστικές «αλχημείες» στον ισολογισμό της μητρικής Folli Follie ανακάλυψε η PwC, η οποία έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2017. Οι ελεγκτές της PwC διαπίστωσαν πως μεγέθη που αφορούσαν άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείες και απαιτήσεις, δεν «κούμπωναν» και προσδιόρισαν τις αποκλίσεις στα 80-90 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τον εντοπισμό των εν λόγων ευρημάτων ενημέρωσαν τόσο τη διοίκηση της Folli Follie, όσο και τις εποπτικές Αρχές.

Αν και αυτά τα 90 εκατομμύρια ευρώ είναι ισχνό μέγεθος σε σχέση με τη λογιστική τρύπα των 1,2 δισ. ευρώ που προέκυψε από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal στις ασιατικές δραστηριότητες της Folli Follie, ωστόσο δυσχεραίνει εξαιρετικά την επιχείρηση διάσωσης της εισηγμένης εταιρείας, καθώς αυξάνει το λογαριασμό για τους ομολογιούχους και τους πιστωτές της και πλήττει πρόσθετα την εμπιστοσύνη όσων έχουν συναινέσει στο να «βάλουν πλάτη» για να σωθεί η εταιρεία.

Στη βάση αυτή είναι αμφίβολο το για πόσο διάστημα οι ομολογιούχοι πιστωτές και οι σύμβουλοι αναδιάρθρωσης της Folli Follie θα παραμείνουν πιστοί στην προώθηση και στην εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης διά της οδού του άρθρου 106β του πτωχευτικού δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβαρύνει επιπρόσθετα και τη θέση της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των υπολοίπων 11 εμπλεκομένων στην υπόθεση της Folli Follie, που αυτό το διάστημα απολογούνται στην ανακρίτρια που χειρίζεται το πόρισμα – «καταπέλτη» του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Πηγή: Cnn.gr