Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες

Στο κλείσιμο πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου.

Η Ένωση των Φαρμακοβιομηχανιών εκπέμπει σήμα κινδύνου, καταγγέλλοντας την εθνικά επικίνδυνη πολιτική, που τους εξαναγκάζει να πουλάνε με ζημία μέχρι και 60%!

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», αφορμή για την πρόσφατη διαμάχη κυβέρνησης και ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών είναι η διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την προμήθεια φαρμάκων.

Η ένωση των φαρμακοβιομηχανιών υποστηρίζει ότι πολλές εταιρείες θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο, καθώς οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η ηλεκτρονική δημοπρασία είναι διάτρητη στο dumping (φθηνή πώληση σε ξένη αγορά) εκ μέρους των πολυεθνικών-κολοσσών.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι επιτρέπει στις ισραηλινών και αμερικανικών συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίες εταιρείες που ειδικεύονται στα φθηνά πλην αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα, να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές.

Όπερ σημαίνει, ότι μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίζει πρόσκαιρους πόντους στο παιχνίδι της δημοσιότητας, ταυτόχρονα όμως οδηγεί σε αφανισμό το ελληνικό φάρμακο, συντελεί στην απώλεια φόρων εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που το ελληνικό Δημόσιο παραπαίει και στέλνει στην ανεργία 20.000 οικογένειες που ζουν από τον κλάδο του φαρμάκου.

Σημειωτέον δε, ότι μόλις οι ξένοι φαρμακευτικοί κολοσσοί καταφέρουν να μονοπωλήσουν την ελληνική αγορά, θα επιβάλλουν όποιες τιμές θέλουν, πουλώντας φάρμακα-«αντίγραφα» σε εξωφρενικές τιμές.

Προκειμένου να επιβιώσουν, οι ελληνικές εταιρείες αναγκάζονται να παίξουν με τους όρους που επιβάλλει η κυβέρνηση. Πωλούν δηλαδή σε τιμές κάτω του κόστους, με μοναδικό στόχο να στείλουν στην κυβέρνηση και τις πολυεθνικές το μήνυμα ότι αντιστέκονται, υφιστάμενες την ίδια ώρα ζημία μέχρι και 60!

Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν μεν τους διαγωνισμούς, ταυτόχρονα όμως ματώνουν, αφού αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα εργατικά κόστη.