ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch:Nα επανεξεταστούν τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας

Fitch:Nα επανεξεταστούν τα ασφάλιστρα κινδύνου χρεοκοπίας

Να επανεξεταστεί το πλαίσιο που διέπει τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) και ειδικότερα το πότε θα κηρύσσεται πιστωτικό γεγονός από την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, προτείνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


«Φαίνεται ότι μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί η χρήση του πιστωτικού γεγονότος από αναδιάρθρωση χρέους και η διατύπωση που χρησιμοποιείται», αναφέρει ο οίκος σε έκθεση η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα.

Στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν θα πυροδοτηθεί η πληρωμή των cds σύμφωνα με τη διατύπωση που χρησιμοποιούνται στα συμβόλαιά τους «οι πιστωτές έχουν δεχθεί πιθανόν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα από τους τίτλους τους, το οποίο δεν θα αναλάβουν ποτέ όπως υποστηρίζει ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο κ. Τζέιμς Μπάτερμαν.

Επίσης αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Barclays σημειώνει πως «η απουσία πιστωτικού γεγονότος για την πληρωμή των cds στην περίπτωση της Ελλάδας αν και είναι πλήρως σύμφωνη με τους κανόνες του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού ISDA έχει υπονομεύσει στην πράξη την εμπιστοσύνη των τραπεζών στην ικανότητά τους να βασίζονται σε προστασία από τα cds για οποιοδήποτε κρατικό χρέος».