ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λευκός καπνός» στο Μαξίμου: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

«Λευκός καπνός» στο Μαξίμου: Συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών για την πρώτη κατοικία

Τις επόμενες ημέρες η σχετική νομοθετική ρύθμιση...

Με συμφωνία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη κυβέρνησης- τραπεζιτών στο Μαξίμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η χρονική διάρκεια της ρύθμισης που θα διαδεχτεί το νόμο Κατσέλη θα είναι ένα έτος.

Οι τράπεζες αποδέχθηκαν υψηλότερα όρια προστασίας και τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση για το νόμο Κατσέλη, ωστόσο απέσπασαν τη δέσμευση της κυβέρνησης πως το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας θα εφαρμοστεί μόνον για ένα έτος, ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, που θα μπλοκάρουν τη δυνατότητα ανακοπής των πλειστηριασμών με προσφυγή στα Ειρηνοδικεία, αλλά και πως θα τροποποιηθεί η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να συμπιέζουν τις τιμές των ακινήτων τους προκειμένου να τυγχάνουν δικαστικής προστασίας.

«Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας», ανέφερε τραπεζική πηγή μετά την τρίωρη σχεδόν σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι το τελικό νομοσχέδιο για να ξεκαθαρίσουν τα όρια υπαγωγής στο καθεστώς προστασίας.

Υπενθυμίζεται τέλος πως την περασμένη Πέμπτη οι δύο πλευρές κατέληξαν, στο διάδοχο του νόμου Κατσέλη, βάσει του οποίου το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας μέχρι το οποίο θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία απ’ όλα τα επαχθή μέτρα θα ανέρχεται στα 250.000 ευρώ.

Το όριο αυτό θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο προσδιορίζεται στα 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου υπό προϋποθέσεις.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είχαν τοποθετηθεί στα 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία. Δηλαδή οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτονταν για εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ. Εάν ισχύσουν τα όρια του νόμου Κατσέλη, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των σημερινών αποφάσεων, τότε οικογένεια με τρία παιδιά θα καλύπτεται για εισόδημα μέχρι 40.800 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα δάνεια όλων των βουλευτών – Ποιοι χρωστούν τα περισσότερα (pics)

Σχετικές ειδήσεις