Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές

Οι διαπραγματεύσεις με τις πιστωτές της Ελλάδας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% σύμφωνα με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, ξεκίνησαν την Τρίτη , παράλληλα με την συνεδρίαση του Eurogroup.

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του PSI , είναι η ψήφιση και η εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης με βάση όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η ανταλλαγή ομολόγων θα γίνει με βάση το ελληνικό ή το αγγλικό δίκαιο.

Το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) σε σχετική ενημέρωση του μετά το Eurogroup αναφέρει σχετικά:

«Επιθυμία του Eurogroup είναι να κινηθούν οι διαδικασίες όσο γίνεται ταχύτερα και για το νέο πρόγραμμα και την έγκρισή του -συμπεριλαμβανομένης και της δανειακής σύμβασης στην οποία θα είναι ενσωματωμένες οι πολιτικές προϋποθέσεις- και για το PSI.

Είναι προφανές ότι χωρίς την έγκριση του νέου προγράμματος και την προηγούμενη εκταμίευση των αναγκαίων ποσών (περίπου 80 δισ. ευρώ), δεν είναι πρακτικά εφικτή η ολοκλήρωση του PSI. Κοινή πάντως αντίληψη των μελών του Eurogroup είναι ότι το περιεχόμενο του νέου προγράμματος θα συμπίπτει ουσιαστικά με την τελευταία (πέμπτη) αναθεώρηση του τρέχοντος προγράμματος. Η δε νέα δανειακή σύμβαση θα παραπέμπει στο νέο πρόγραμμα και τα σχετικά κείμενα .

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα. Τυπικά, ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τη συμμετοχή του Euro Working Group, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του EFSF, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

«Ναι στην έκτη δόση»

Ακόμη στην ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ τονίζεται πως το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της έκτης δόσης, αφού έλαβε υπόψη του τις επιστολές που έστειλαν οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, καθώς και την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.

«Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα πολιτική κατάσταση και τόνισε τη σημασία που έχουν οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των τριών πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στη Κυβέρνηση, της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και έχουν δηλώσει την απόφασή τους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό, το νέο πρόγραμμα, τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Οκτωβρίου.

Προκειμένου να μην υπάρξει καμία αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν, ο κ. Juncker θα στείλει εκ μέρους του Eurogroup τη δική του απαντητική επιστολή, η οποία θα συνιστά κι ένα είδος ερμηνείας εκ μέρους του Eurogroup των επιστολών που έχουν σταλεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να είναι καθαρό ότι η δέσμευση της Ελλάδας αφορά και το τρέχον πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα, άρα αφορά και την τρέχουσα περίοδο αλλά και την περίοδο μετά τις επόμενες εκλογές».

Συνεχίζοντας αναφέρει πως η απόφαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 5/12 προϋποθέτει ότι θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει διεξοδικά την Κυβερνητική Επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου όλα τα Υπουργεία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012, περίοδοι που θα αποτελέσουν και αντικείμενο συζήτησης κατά την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, για την οποία ο στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.


Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων ενεργειών απομένουν ελάχιστες δευτερεύουσες ενέργειες (όπως η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων, ή η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο ΙΚΑ, αντί της «Κοινωνίας της Πληροφορίας») όλα τα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα εγκριθεί την Πέμπτη από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα εκδοθεί αμέσως. Άλλωστε, όλες οι ουσιαστικές και κρίσιμες προαπαιτούμενες ενέργειες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό πρέπει να πιστωθεί στη χώρα.

Αναμένεται ότι η Τρόικα θα έρθει στην Αθηνά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης/9ης Δεκεμβρίου.