ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου 2019: Στο epidomastegasis.gr η αίτηση

Επίδομα ενοικίου 2019: Στο epidomastegasis.gr η αίτηση
Τον Απρίλιο θα γίνει η πρώτη πληρωμή
photo: pixabay

Επίδομα ενοικίου 2019: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου.

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει με τις γνωστές διαδικασίες, ενώ το επίδομα θα δοθεί και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, εφόσον το μισθωτήριο είναι από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η πληρωμή θα γίνει τον Απρίλιο, ενώ διευκρίνισε ότι όλες οι πλατφόρμες, όπως για το επίδομα ενοικίου τώρα, αλλά και εκείνες για το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κλπ, δεν κλείνουν, άρα ο κόσμος δεν πρέπει να αγχώνεται για τις αιτήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις - Πότε θα λάβετε τα χρήματα

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά στους δήμους ή τα κέντρα κοινότητας. Όπως ορίζεται στην απόφαση, οι δικαιούχοι που πληρούν τις προϋποθέσεις θα λάβουν το επίδομα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από 1/1/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση για τους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις και στο όνομά τους υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή.

Δηλαδή, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν αναδρομικά τεσσάρων μηνών για τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διευκρινίσεις της ΚΥΑ

Τα νοικοκυριά θα λάβουν φέτος το επίδομα ενοικίου ακόμα και αν ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας για τη μισθωμένη κατοικία δεν είναι στο όνομά τους. Θα πρέπει όμως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντος ή μέλους του νοικοκυριού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το επίδομα θα χορηγείται μόνο στους δικαιούχους που η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι στο όνομά τους. Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται το μισθωτήριο συμβόλαιο να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Το ποσό του επιδόματος διαμορφώνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Για τα μισθωτήρια στα οποία το ποσό του ενοικίου είναι μικρότερο των ανωτέρω ορίων, το ύψος του επιδόματος ανέρχεται έως του αντίστοιχου ποσού.

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον διαμένουν σε κύρια μισθωμένη κατοικία και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ανώτατο ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. κυμαίνεται από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Κάντε ΕΔΩ την αίτηση

Σχετικές ειδήσεις