ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίθεση Πρόντι στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Επίθεση Πρόντι στη Μέρκελ για την Ελλάδα

Την Άγκελα Μέρκελ και τους χειρισμούς της στην ελληνική κρίση έθεσε στο «στόχαστρό» του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

Μιλώντας στη Μπολόνια, ο Πρόντι άσκησε δριμεία κριτική στη γερμανίδα καγκελάριο, που την κατηγόρησε ότι «δεν αλλάζει ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια στην γραμμή της, δεν επιθυμεί καμιά μορφή συνεργασίας, δεν θέλει λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς απεμπλοκή της κατάστασης», ενώ δήλωσε συμμετοχή στο Ταμείο Διάσωσης «με το ζόρι και την τελευταία στιγμή».

«Χάθηκε χρόνος», τόνισε ο Πρόντι, σχολιάζοντας ότι η ελληνική κρίση έπρεπε να λυθεί «σε πέντε λεπτά», άμεσα και σιωπηλά. Αντ' αυτού, συμπλήρωσε, η κρίση μετατράπηκε σε τραγωδία, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν καθυστερημένα και κατώτερα των περιστάσεων.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη Γερμανία να κάνει έκκληση «αν όχι στην σωφροσύνη της στο συμφέρον της», προειδοποιώντας ότι παίζουμε με τη «φωτιά».

Άλλωστε, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ο διχασμός της και η έλλειψη της κατάλληλης δύναμης για να μπορέσει να δράσει.

Στα πλαίσια αυτά, ο Πρόντι τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας της ΕΚΤ σε ρόλο «έσχατου δανειστή», σημειώνοντας ότι τα ευρωομόλογα είναι επιβεβλημένα.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό έκανε σύγκριση του ελληνικού χρέους και του χρέους της Καλιφόρνια, που καίτοι είναι μεγαλύτερο, η πολιτεία δεν δέχεται επιθέσεις από τις αγορές. Κι αυτό διότι «το δολάριο είναι ένα πολύ δυνατό μαντρόσκυλο».