ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βερβεσός στο Newsbomb.gr για πρώτη κατοικία: «Σύντομα θα οδηγηθούμε σε πλειστηριασμούς»

Βερβεσός στο Newsbomb.gr για πρώτη κατοικία: «Σύντομα θα οδηγηθούμε σε πλειστηριασμούς»

Κατηγορηματικός ότι η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη, θα αφήσει ακάλυπτη την πλειοψηφία των δανειοληπτών, είναι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο Newsbomb.gr υποστηρίζει πως «είναι ένας νόμος που τον έχουν επιβάλλει οι τράπεζες και κοιτάει μονόπαντα τα συμφέροντα των τραπεζών».

Ο ίδιος υποστηρίζει πως δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο για να δικαιολογήσουν την δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας πως «η πλειοψηφία των δανειοληπτών που δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δεν περιλαμβάνονται».

«Υπάρχουν μια σειρά από κόφτες. Θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση αυτή πάρα πολλές χιλιάδες περιπτώσεις. Θα οδηγηθούμε σύντομα σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας», ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Βερβεσός.

Στα θετικά της τροπολογίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,αναφέρονται «τα επιχειρηματικά δάνεια που δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα, ότι δεν θίγονται οι ήδη υφιστάμενοι στις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει με το προηγούμενο καθεστώς και η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου».

Όπως τονίζει ο κ. Βερβεσός, «η κυβέρνηση όφειλε να φέρει ένα πλαίσιο για να καλύψει αυτούς που είναι οικονομικά προβληματικοί, δηλαδή οι δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη και δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Πρόκειται για το 75% των δανειοληπτών».

Επί της ουσίας, με την τροπολογία καλύπτονται σπίτια των 60-70.000 ευρώ που είχαν αγοραστεί πριν από 10 χρόνια.

Επισημαίνει πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι πως «κανείς δεν προσδιορίζει την εμπορική αξία» και ότι το κίνητρο που δίνει είναι πολύ μικρό το οποίο δεν θα εκμεταλλευθεί κανείς από εκείνους που έχουν προσφύγει με το νόμο Κατσέλη.

Ο Δημήτρης Βερβεσός εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως «κληθήκαμε σήμερα (σ.σ. Τετάρτη, 27/3) στις 12 το μεσημέρι για να πούμε τις απόψεις μας στις 17.00 για ένα νομοσχέδιο που μάθαμε χθες το βράδυ από το ίντερνετ. Όταν η κυβέρνηση συζητά με τις τράπεζες επί πέντε μήνες. Οπότε είπαμε σκέψεις. Δεν υπήρχε χρόνος για να παρουσιάσουμε τεκμηριωμένο αντίλογο».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την παράταση του νόμου Κατσέλη και την ευκαιρία που δόθηκε στην Κύπρο, να εξαγοράσουν δηλαδή οι δανειολήπτες τα δάνεια τους στις τιμές που πωλούνται στα διάφορα funds.

Ρoή Ειδήσεων