ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πόσα χρήματα δικαιούστε

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πόσα χρήματα δικαιούστε
Aπόφαση Εφετείου δικαιώνει πλήρως συνταξιούχο που θα λάβει πίσω αναδρομικά
photo: pixabay/αρχείο

Αναδρομικά συνταξιούχων: Απόφαση - σταθμός του Εφετείου Αθηνών για τα αναδρομικά συντάξεων ανοίγει το δρόμο για να επιστραφούν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές χρημάτων.

Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 647/2019, που εκδόθηκε από το διοικητικό εφετείο της Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου και αφορά τους νόμους 4051 και 4093 που έφεραν μειώσεις.

Ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» αποκαλύπτει την πρώτη απάντηση που πήρε συνταξιούχος από τον ΕΦΚΑ στις 8 Μαρτίου 2018 για τις παράνομες μειώσεις.

Η αρμόδια υπηρεσία λέει ότι το αίτημα αφορά σε επανυπολογισμό των περικοπών του ν. 4093 με βάση το νέο και μικρότερο άθροισμα από κύρια και επικουρική και ενημερώνει ότι «σε απάντηση της αιτήσεώς σας, σας γνωρίζουμε ότι αναμένονται οδηγίες για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος».

Η ουσία είναι στην παράγραφο που εμμέσως δείχνει ότι υφίσταται θέμα επιστροφών, καθώς αναφέρεται ότι: «Επειδή το ζήτημα συνδέεται με τις μηχανογραφικές εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ και προϋποθέτει συντονισμό ενεργειών, αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να υπάρξει ενιαία και συνολική διαχείριση του θέματος. Εν αναμονή απάντησης, θα πρέπει να ενημερώνονται απευθείας οι συνταξιούχοι που υποβάλουν σχετική αίτηση».

Η απόφαση είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για το ποσό των 3.570 ευρώ όσο και για το γεγονός ότι:

  • Είναι η πρώτη απόφαση Εφετείου που δικαιώνει πλήρως συνταξιούχο με «τελεσίδικα» αναδρομικά και επιπλέον χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ, όπως η αναπομπή της εφετειακής απόφασης σε ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή στο ΣτΕ για να αποφασίσει εκ νέου.
  • Αποτελεί «πιλότο» για όλους τους συνταξιούχους, κυρίως για χιλιάδες από όσους έχουν προσφύγει για αναδρομικά και δικαιώθηκαν ήδη από τα Πρωτοδικεία.
  • Δείχνει το δρόμο για τις διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως και στο Εφετείο ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τακτοποίηση αυθαιρέτων: Τα 12 μυστικά για να το δηλώσεις

Οδηγός φορολογικών δηλώσεων: Οι αλλαγές, οι παγίδες και οι κωδικοί για μείωση φόρου

Τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα: Δείτε τα πρώτα στοιχεία!