ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η επιδείνωση της κρίσης απαιτεί περισσότερα κεφάλαια

ΔΝΤ: Η επιδείνωση της κρίσης απαιτεί περισσότερα κεφάλαια

Yπό συζήτηση βρίσκεται η παροχή δανείων προς το ταμείο για τη χρηματοδότηση πακέτων βοήθειας προς χώρες της Ευρωζώνης στην περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί όπως επιβεβαίωσε Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


«Ευρωπαϊκές αρχές όπως ορισμένα άλλα μέλη του ΔΝΤ εξετάζουν διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ» όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το Λουξεμβούργου κ. Γίουνκερ στις 29 Νοεμβρίου, αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρρυ Ράις σε ανακοίνωσή του.

Τέτοια δάνεια «μπορούν πραγματικά να προέλθουν από τις κεντρικές τράπεζες κρατών μελών οι οποίες ήδη δανείζουν στο ΔΝΤ στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών που ισχύουν από το 2009, προσθέτει ο ακόμη.

Τα δάνεια που θα διοχετεύσουν στην Ευρωζώνη, μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι ευρωπαϊκές εθνικές κεντρικές τράπεζες για την καταπολέμηση της κρίσης ενδέχεται να αγγίξουν τα 200 δισ. ευρώ

Στη συνάντηση της 29ης Νοεμβρίου, όπου παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mάριο Ντράγκι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατάρτισης του σχεδίου, ανέφεραν οι πηγές.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ενίσχυσης του EFSF στα 1 τρισ. ευρώ κατέστη αναγκαίος ένας εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα ανακυκλώνουν κεφάλαια μέσω του ΔΝΤ, με τα οποία πιθανότατα θα στηρίξουν προληπτικά προγράμματα παροχής δανείων στην Ιταλία ή την Ισπανία, δηλαδή τις χώρες που κρίνονται ως οι πιο ευάλωτες στη μετάδοση της κρίσης αυτή τη στιγμή.

«Προσβλέπουμε στη μέγιστη ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στις 30 Νοεμβρίου, ο Βέγλος ΥΠΟΙΚ Κ. Ρέιντες.