ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκάθαρα αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε

Ξεκάθαρα αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων, ο Σόιμπλε

Τάσσεται κατά της έκδοσης ευρωομολόγων ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στηρίζοντας τη γερμανική θέση, όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο ενώ είναι σύμφωνος με την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.


«Η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυόταν για τα χρέη όλων των κρατών» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα Neue Passauer Presse. Σχετικά με την αλλαγή των Συνθηκών, ανέφερε πως πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Με ουσιαστικό ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδος κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου, όπου οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης.

Η γαλλογερμανική πρόταση θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη συνάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγεκλάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες φανέρωσαν κοινή γραμμή σε ότι αφορά στην πρότασή τους, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και προσέγγιση στο θέματα που διαφωνούσαν, όπως στην επιβολή των αυτοματοποιημένων ποινών και στη διαμόρφωση των αμυντικών εργαλείων της Ευρωζώνης, που θα καθησυχάσουν τις αγορές.