Δώρο Πάσχα 2019: Τι προβλέπει ο νόμος - Ποιοι και πόσα δικαιούνται

Newsroom Newsroom

Δώρο Πάσχα 2019: Τι προβλέπει ο νόμος - Ποιοι και πόσα δικαιούνται

Όλοι οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως της υπαλληλικής ή μη ιδιότητάς τους, δικαιούνται, λόγω των ημερών, δώρο Πάσχα.

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και ισούται με μισό μηνιαίο μισθό ή με δεκαπέντε ημερομίσθια.

Το δώρο καταβάλλεται ολόκληρο, εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκησε κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου, ενώ σε περίπτωση βραχύτερης διάρκειας, οι μισθωτοί δικαιούνται τμήμα του δώρου που ισούται με το 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή με ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημέρες εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο και του 8ημέρου, ο μισθωτός δικαιούται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το ποσό υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονταν κατά τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, ο υπολογισμός γίνεται βάσει των αποδοχών που καταβάλλονταν κατά την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως αναλογία δώρου Πάσχα δικαιούνται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, καθώς δεν αποτελεί προϋπόθεση η ενεργός εργασιακή σχέση κατά το χρόνο χορήγησης του δώρου. Τέλος, να τονίσουμε ότι τα δώρα εορτών γενικώς, συγκαταλέγονται στις τακτικές αποδοχές και διά τούτο η μη καταβολή τους από τον εργοδότη συνεπάγεται την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, ήτοι φυλάκιση, χρηματική ποινή, πρόστιμο, διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης κ.ά.

Διαβάστε επίσης: Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Ποιοι «έκαψαν» το γνωστό ποινικολόγο – Οι διάλογοι-φωτιά και τα 2 εκατ. ευρώ

«Μπαράζ» πληρωμών: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους τη Μεγάλη Εβδομάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved