ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάσχα 2019 - Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης - Πού αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο

Πάσχα 2019 - Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης - Πού αγγίζει τα 2 ευρώ/λίτρο
Το τελευταίο διάστημα η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 9,8% ή αλλιώς κατά 15,9 σεντς το λίτρο.

Σε εφιάλτη έχει εξελιχθεί για την πλειοψηφία των πολιτών η στιγμή που πρέπει να γεμίσουν το ρεζερβουάρ για να ξεκινήσουν την πασχαλινή τους απόδραση. Η βενζίνη θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας και επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σχεδόν όσο και το σούπερ μάρκετ για ολόκληρο το μήνα καθώς, με ορισμένους να ξοδεύουν 200 – 300 ευρώ για τις μετακινήσεις τους.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν όσοι ταξιδέψουν στην επαρχία τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ανεβασμένες τιμές της βενζίνης, γεγονός που επιβεβαιώνει στο Newsbomb.gr και ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.

Αύξηση σχεδόν 10%

Το τελευταίο διάστημα η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 9,8% ή αλλιώς κατά 15,9 σεντς το λίτρο, λόγω των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το γέμισμα του ρεζερβουάρ είναι κατά 7,95 ευρώ ακριβότερο σε σχέση με πριν 4 μήνες. Παραδοσιακά, μάλιστα, οι υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν σε νησιά του Αιγαίου.

Ενδεικτικά στις Κυκλάδες η αμόλυβδη έφτασε τα 1,836 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα τα 1,743 ευρώ/λίτρο και στη Σάμο τα 1,717 ευρώ το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - έχει την τρίτη ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη μετά από φόρους. Οι μόνες χώρες που την ξεπερνούν σε ακρίβεια είναι η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες και η Ισλανδία.

Σύμφωνα με το globalpetrolprices, η ακριβότερη τιμή καταγράφεται στη Νορβηγία (στα 1,80 δολάρια το λίτρο) ενώ από την άλλη, τη χαμηλότερη τιμή βενζίνης εξακολουθεί να την έχει η Ρωσία (0,68 δολάρια το λίτρο).

Σημειώνεται πάντως ότι στην Ελλάδα οι λιανικές τιμές δε βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με τη διακύμανση του brent αφού διαμορφώνονται σε σχέση με την ειδική διεθνή τιμή της βενζίνης στην περιοχή της Μεσογείου (Platts HCIF/MED).

Ασμάτογλου: Σε υψηλά επίπεδα η τιμή της αμόλυβδης

Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, κ. Γιώργος Ασμάτογλου. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «Οι τιμές πανελλαδικά κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα η τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη είναι κατά μέσο όρο στα 1,64 λεπτά, στο πετρέλαιο η τιμή διαμορφώνεται στα 1,40 λεπτά και στην αμόλυβδη βενζίνη των 100 οκτανίων στα 1,85 λεπτά ανά λίτρο.

Ακραίες περιπτώσεις – επίσης υψηλών τιμών – έχουμε στην νησιωτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Σαντορίνη η τιμή της βενζίνης σήμερα είναι στα 1,97 λεπτά, ενώ στην Αμοργό στα 1,95 λεπτά».

Και πρόσθεσε: «Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι τα νησιά (33 στον αριθμό) το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας τα επιδοτεί από μεταφορικό ισοδύναμο των 20 λεπτών

Επιπλέον στην Βόρεια Ελλάδα η τιμή στην βενζίνη είναι στα 1,70 λεπτά όταν στις γειτονικές μας χώρες είναι στα 1,10 λεπτά. Είναι και αυτό ένα σημαντικό πρόβλημα.

Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι τον χειμώνα ξεκινήσαμε με 55 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του αργού πετρελαίου και τώρα η τιμή αυτή βρίσκεται στα 72 δολάρια. Άρα έχουμε μια ανοδική πορεία. Στο τέλος του 2018 η τιμή του αργού κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, οπότε είχαμε 2 μήνες περίπου χαμηλές τιμές στα καύσιμα».

O Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων εκτιμά ότι και τους επόμενους μήνες θα έχουμε αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης.

Τέλος, ο Γιώργος Ασμάτογλου επεσήμανε στο Newsbomb.gr: «Εμείς σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων ζητάμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μόνο αυτό θα θεραπεύσει την κατάσταση αφού ο Έλληνας καταναλωτής βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

Οι εκτιμήσεις μας λένε ότι και τους επόμενους μήνες λόγω της πορείας του αργού πετρελαίου οι τιμές στο διυλισμένο προϊόν θα είναι σταθερά ελαφρά ανοδικές».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΣΜΑΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR:

Πόσο ακριβότερο θα είναι φέτος το ταξίδι του Πάσχα

Πόσο όμως μας κόστισε πέρυσι η εκδρομή του Πάσχα και πόσο ακριβότερη θα είναι φέτος;

Για έναν κάτοχο αυτοκινήτου (αμόλυβδη βενζίνη) με κατανάλωση περίπου τα 7,5 λίτρα/100 χιλιόμετρα και μια απόσταση 300 χιλιομέτρων, θα χρειαστούν περίπου 45 λίτρα (μετ᾽ επιστροφής). Στις αρχές Απριλίου το 2018 (περίοδο του Πάσχα τότε), η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,554 ευρώ/λίτρο που σημαίνει 8 σεντς περίπου φθηνότερα. Για την συγκεκριμένη απόσταξη το κόστος της βενζίνης φθάνει τα 73,62 ευρώ φέτος (το 2018 ήταν κάτω από τα 70 ευρώ), ενώ με τιμές Ιανουαρίου το κόστος θα άγγιζε τα 66 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 70 ευρώ της φετινής τιμής, τα 46,52 ευρώ είναι φόροι και τέλη.

Την ίδια στιγμή για ένα κάτοχο αυτοκινήτου που καταναλώνει πετρέλαιο, το κόστος το 2018 ήταν 1,324 ευρώ/λίτρο (7,8 λεπτά φθηνότερα). Για την ίδια απόσταση το κόστος του πετρελαίου κίνησης είναι 63,09 ευρώ φέτος, (το 2018 ήταν 59,5 ευρώ). Να σημειωθεί ότι στο ντίζελ που η φορολογία είναι λίγο μικρότερη (49,54% της τιμής) από τα 63 ευρώ που πληρώνουμε τα 31,25 ευρώ καταλήγουν στα ταμεία του κράτους.

Διαβάστε επίσης:

Το ολέθριο λάθος που κάνουμε ΟΛΟΙ όταν βάζουμε βενζίνη (pics)

Κώστας Ευριπιώτης: «Ραγίζει καρδιές» η φωτογραφία από το νοσοκομείο - Σε σοβαρή κατάσταση ο ηθοποιός

Σχετικές ειδήσεις