ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις προτάσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Οι τρεις προτάσεις για τα ελληνικά ομόλογα

Σε τρεις προτάσεις φαίνεται να καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ανταλλαγή ομολόγων με βάση της απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 26 Οκτωβρίου.

Συγκριμένα σύμφωνα με τις εφημερίδες «Ημερησία της Δευτέρας» και «Καθημερινή της Κυριακής» οι ελληνικές αρχές πρότειναν την ανταλλαγή κάθε 100 ευρώ χρέους που λήγει το 2014 με νέο 20ετές ομόλογο αξίας 30 ευρώ με κουπόνι 4,5% και δεκαετή περίοδο χάρητος, σε συνδυασμό με 20 ευρώ σε ομόλογα του EFSF.

Αντίστοιχα, για κάθε 100 ευρώ ομολόγων που λήγουν μεταξύ του 2015 και του 2020, η Αθήνα προσφέρει 35 ευρώ σε νέο 30ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,5% και εικοσαετή περίοδο χάριτος και 15 ευρώ σε ομόλογο του EFSF.

Τέλος, για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020, η κυβέρνηση προτείνει οι ιδιώτες θα λάβουν 40 ευρώ σε νέο 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 4,5% και τριακονταετή περίοδο χάρητος, καθώς και 10 ευρώ σε ομόλογο του EFSF, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, η πρόταση του Δημοσίου προβλέπει ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα θα υπάγονται στον ελληνικό νόμο, ενώ οι ιδιώτες ομολογιούχοι επιθυμούν κούρεμα της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων κατά 50% και ανταλλαγή τους με νέα, 30ετούς διάρκειας και κουπόνι 8%, τα οποία θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο.

Βενιζέλος: Χρειάζεται 100% συμμετοχή των ιδιωτών

Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή ότι η χώρα θα πρέπει να πετύχει την πλήρη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI+ για να αποφευχθεί κενό χρηματοδότησης.

"Οι χειρισμοί των επομένων μηνών για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του PSI της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη μείωση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι χειρισμοί λεπτοί, είναι χειρισμοί δύσκολοι και δεν είναι χειρισμοί ακίνδυνοι", είπε ο Βενιζέλος.

Κάνει πίσω η Γερμανία;

Μια σημαντική είδηση που αφορά το «κούρεμα» του χρέους είναι ότι η Γερμανία φέρεται να κάνει πίσω όσον αφορά την αναγκαστική συμμετοχή των ιδιωτών.

Η λανθασμένη κίνηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, που οδήγησε στην πώληση ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, αναγνωρίζεται από τη Γερμανία η οποία, σύμφωνα με το Reuters, φέρεται έτοιμη να μαλακώσει τη στάση της όσον αφορά στην αναγκαστική αποδοχή ζημιών από τους ιδιώτες ομολογιούχους στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης με αντάλλαγμα αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τα κράτη - μέλη.

Ορφανίδης: «Καταστροφικό το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων»

Η απόφαση για το "κούρεμα" της αξίας των ελληνικών ομολόγων ήταν ένα τρομερό λάθος, δήλωσε την Δευτέρα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Aθανάσιος Ορφανίδης. "Ηταν ένα τρομερό λάθος", είπε ο Ορφανίδης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και προϋπολογισμού της Βουλής.

"Επιβάλλοντας ζημίες από τα όποια κρατικά ομόλογα προκαλέσαμε διεθνώς ανησυχίες για όλα τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε πρόβλημα", πρόσθεσε.

"Εξαιτίας αυτού του τραγικού λάθους στην ευρωζώνη οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σημειώσει τόσο μεγάλη άνοδο", είπε ο Ορφανίδης.