ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

Με φανερή ονομαστική ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην απογευματινή συνεδρίαση, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, που την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Πάντως, ο προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα εγκριθεί «πανηγυρικά», καθώς θα στηριχθεί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, αλλά και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», παρότι οι βουλευτές των δύο πρώτων κομμάτων αρκετές φορές διασταύρωσαν τα ξίφη τους κατά τη συζήτηση.

Άλλωστε, παράλληλα με την κοινοβουλευτική διαδικασία, εξελίσσεται και μια δεύτερη συζήτηση, εσωκομματικού χαρακτήρα, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ασχολούνται με θέματα διαδοχής, ενώ οι «γαλάζιοι» βουλευτές προσπαθούν να βρουν ισορροπίες ως προς τη στάση του κόμματος όσον αφορά την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στον αέρα ο προϋπολογισμός

Την ίδια ώρα και παρά την ευρεία στήριξη, ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα, αφού η βάση στην οποία έχει στηριχθεί τίθεται εν αμφιβόλω.

Βασικός παράγοντας για την πορεία του προϋπολογισμού θα καταστεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, από το οποίο θα εξαρτηθούν και οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

Επίσης, οι προβλέψεις για ύφεση 2,8% και πρωτογενή πλεονάσματα αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, ενώ η κατάρρευση των εσόδων κατά 13,2% το Νοέμβριο δημιουργούν προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, που πλέον εκφράζει φόβους ότι το έλλειμμα του 2011 θα ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ.