ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Οδηγίες για τους συνταξιούχους που αμείβονται με τίτλο κτήσης

ΕΦΚΑ: Οδηγίες για τους συνταξιούχους που αμείβονται με τίτλο κτήσης

Οδηγίες για την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ των συνταξιούχων που αμείβονται με τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα δίνει σχετική εγκυκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναλυτικά, οι συνταξιούχοι που αμείβονται με τίτλο κτήσης για πνεύματικα ή συγγενικά δικαιώματα δεν θα περικοπει η σύνταξη τους.

Η λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση, που αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την εφαρμογή του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, όσο και για την καταβολή εισφορών.

Κατά συνέπεια, τα έσοδα συνταξιούχων από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων αφενός δεν επιφέρουν μείωση της σύνταξης που τους χορηγείται και αφετέρου δεν υπόκεινται σε εισφοροδότηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κατόπιν των ανωτέρω, στις περιπτώσεις συνταξιούχων που λαμβάνουν έσοδα με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Τίτλος Κτήσης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων, δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι ρυθμίσεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 και των ανωτέρω σχετικών εγγράφων του Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίες ρυθμίσεις αναφέρουν παρακράτηση ποσού από την σύνταξη.

Διαβάστε επίσης:

Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν αν βγουν νωρίτερα στη σύνταξη – Οι τρεις κατηγορίες

Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τέλη Ιουνίου

Σχετικές ειδήσεις