ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Μπορούν και μόνες τους οι τράπεζες

Γαλλία: Μπορούν και μόνες τους οι τράπεζες

«Το κράτος δεν θα βάλει χρήματα στις γαλλικές τράπεζες», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Βαλερί Πεκρές, εκτιμώντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις ανάγκες χρηματοδότησής τους.

«Σήμερα, σκεπτόμαστε πως η ανάγκη χρηματοδότησης των τραπεζών δεν είναι τόσο αυξημένη έτσι ώστε να μην μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνες τους», δήλωσε η υπουργός και εκπρόσωπος της κυβέρνησης από κοινού στο ράδιο Europe 1, την iTELE και την εφημερίδα Le Parisien.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) αναθεώρησε προς τα κάτω τις ανάγκες ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τεσσάρων μεγάλων γαλλικών τραπεζών στα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 8,8 αρχικά.

Από τη μεριά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, εκτίμησε πως οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν «χωρίς πρόβλημα» το στόχο της ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων που τέθηκε στα τέλη Ιουνίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Καθώς η Credit Agricole δεν έχει ανάγκη να ενισχύσει περισσότερο τα ίδια κεφάλαιά της, σύμφωνα με την άποψη της EBA, οι μόνες ενδιαφερόμενες τράπεζες είναι η Societe Generale, η BNP Paribas και η BPCE. Αυτά τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συσσωρεύσει, τους εννέα πρώτους μήνες του 2011, κέρδη 9,84 δισεκατομμυρίων ευρώ.