ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλαμψαν τα αστέρια του λιανικού εμπορίου

Έλαμψαν τα αστέρια του λιανικού εμπορίου

Δείτε ποιος είναι ο κορυφαίος retailer και ο κορυφαίος retail manager της δεκαετίας

Ποιο ήταν το μήνυμα του Ευ. Παπαλιού για την αγορά και ποιοι ήταν οι επίσημοι που συμμετείχαν στις βραβεύσεις

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Οι ισχυρότερες παρουσίες του λιανεμπορίου τιμήθηκαν στην τελετή βράβευσης “Retail Business Awards 2011” που πραγματοποιήθηκε για δέκατη συνεχή χρονιά στο εκθεσιακό κέντρο “Metropolitan Expo” στα Σπάτα. Στόχος της ειδικής επετειακής εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη και επιβράβευση των τολμηρών και των διορατικών του Λιανικού Εμπορίου τόσο της χρονιάς που φεύγει, όσο και της δεκαετίας που συμπληρώνει ο θεσμός.

Τις κορυφαίες διακρίσεις απέσπασαν ο retailer της δεκαετίας και ο retail manager της δεκαετίας. Στην πρώτη κατηγορία διακρίθηκε ως εταιρεία η ΙΚΕΑ ενώ στη δεύτερη, ο διευθύνων σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της «ΑΒ Βασιλόπουλος» (του ομίλου Delhize) κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Συγκεκριμένα, η ΙΚΕΑ αναδείχθηκε ως η κορυφαία επιχείρηση στο χώρο της λιανικής πώλησης την τελευταία δεκαετία. Κριτήριο επιλογής είναι η συνολική τοποθέτηση της εταιρείας στην αγορά, η σχέση και η εικόνα της προς τον καταναλωτή, η υγεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων και η χρηματιστηριακή της πορεία αν πρόκειται για εισηγμένη αλυσίδα, στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών.

Όσον αφορά στον μάνατζερ της δεκαετίας, η βράβευση είχε το χαρακτήρα της ανάδειξης και της διάκρισης του «πρώτου μεταξύ ίσων». Το βραβείο αυτό εξετάζει την ευρηματικότητα σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα που είχαν οι ενέργειες του συγκεκριμένου στελέχους στην εταιρία του την τελευταία δεκαετία.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες βραβεύθηκαν στα “Retail Business Awards 2011”, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία της “Emporiki Bank” οι ακόλουθοι ανά κατηγορία:

• Retail Store - Εστίαση 2011: Βράβευση του καλύτερου καταστήματος στην κατηγορία Εστίαση - Simple Burgers στο Χαλάνδρι.

• Retail Store - Ηλεκτρικά & Ηλεκτρονικά Είδη 2011: Βράβευση του καλύτερου καταστήματος – Public Mall

• Retail Store - Ένδυση / Υπόδηση 2011: Βράβευση του καλύτερου καταστήματος – Sprider Stores στην Ερμού

• Retail Store - Super Market 2011: Βράβευση του καλύτερου καταστήματος – ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στη Σταμάτα

• e-Retailer 2011: Βράβευση του καλύτερου ηλεκτρονικού καταστήματος – Kωτσόβολος Dixons South East Europe

• Retail Campaign 2011: Διαφημιστική καμπάνια σε TV, Radio, Press & Online (διπλό βραβείο) – Jumbo Α.Ε. και Pollen (Διαφημιστική εταιρεία)

Στις κατηγορίες προμηθευτής της χρονιάς (food & drink ), το βραβείο δόθηκε στην Nestlé Hellas , ενώ στην κατηγορία (non food ) στην L’ Oreal Hellas .

Βραβεία στις κατηγορίες csr retail strategy και retail investment πήραν αντίστοιχα οι Goodys-argoodaki και ΜcArthurGlen group. Τιμητικό βραβείο έλαβαν οι οικείοι του αείμνηστου Βασίλη Γουδέ για το έργο και την προσφορά του. Επίσης τιμητική διάκριση έλαβε ο ΟΠΑΠ Α.Ε.

Οι επίσημοι

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περί τα 850 στελέχη από την αγορά του λιανεμπορίου, τη βιομηχανία και την επικοινωνία, πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Συζητήθηκε έντονα η απουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από ένα τόσο σημαντικό event για την αγορά.

Παρόντες ωστόσο στα οικονομικά δρώμενα ήταν ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Ευ. Παπαλιός

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οργανιοσμού “Direction” (σ.σ. η ψυχή της διοργάνωσης) κ. Βαγγέλης Παπαλιός.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο κ. Παπαλιός επισήμανε: «Τα Retail Business Awards είναι εδώ ακόμη και φέτος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την χώρα, θέλοντας να μεταδώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο και όχι μαυρίλας και αβεβαιότητας». Σε αντιδιαστολή αυτής της εικόνας, ο κ. Παπαλιός επανέλαβε ότι η συμπλήρωση δέκα ετών από την πρώτη τέλεση αυτής της διοργάνωσης αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας.

«Είναι μια απόδειξη πως το λιανεμπόριο δεν έχει χάσει την δυναμική του και πως κάθε χρόνο έχει λόγους να γιορτάζει», επισήμανε. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πως η ομιλία του κ. Παπαλιού ολοκληρώθηκε με το βίντεο «That’s Greece» που δημιούργησε το καλοκαίρι το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για τις ανάγκες του φετινού του Ετήσιου Συνεδρίου στο Λονδίνο και στο οποίο καταρρίπτονται αρκετοί από τους «μύθους» που κυκλοφορούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Φορείς υποστήριξης - Αιγίδες

Τα EMPORIKI BANK RETAIL BUSINESS AWARDS 2011 διοργανώθηκαν για ακόμη μια χρονιά από την Direction - Eκδοτικός Οργανισμός σε συνεργασία με τον ΣΕΛΠΕ και την ΕΣΕΕ και όπως κάθε φορά τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Η Εμπορική Τράπεζα υπήρξε Χορηγός Τίτλου της διοργάνωσης στηρίζοντας για 5η χρονιά τον θεσμό ενώ θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως η διοργάνωση για τέταρτη συνεχόμενη φορά ήταν κλιματικά ουδέτερη, λαμβάνοντας τη σχετική πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό My climate σε συνεργασία με το κέντρο Αειφορίας (CSE).

Hθικοί χορηγοί της διοργάνωσης υπήρξαν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, Όμιλος Fourlis, Kωτσόβολος Dixons South East Europe, Όμιλος Βερόπουλος, Πλαίσιο, Σκλαβενίτης και Χόντος Παλλάς Πολυκαταστήματα. Επίσης την διοργάνωση στήριξαν σαν official partners οι Civitas, Diageo (Johnie Walker Red Label), MasterCard, Meandros New Concept, Mood media, Scentair, West και Χplain. H Colibri για ακόμη μια χρονιά επιμελήθηκε το concept των βραβείων ενώ Υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν οι 7onmedia, Polichromo, Avitron, Clipnews, CSE, Apstage, imagePro, Le Spot Productions, Mass Courrier, Vision και Vision 2 Watch. Congress Hall Sponsor ήταν το Metropolitan Expo, Χορηγός Βραβείων η Σάμινθος, Χορηγός Εκτυπώσεων η Pressious Αρβανιτίδης και Χορηγός Catering το Athens Golf Club. Eλεγκτικός Φορέας ήταν η KPMG.