ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για ανάπτυξη και ρευστότητα μίλησαν Βενιζέλος, Χαν και Ράιχενμπαχ

Για ανάπτυξη και ρευστότητα μίλησαν Βενιζέλος, Χαν και Ράιχενμπαχ

Η λήψη μέτρων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, την ώρα που εκτιμάται ότι εφέτος η ύφεση ίσως ξεπεράσει και το 6%, εκτροχιάζοντας περαιτέρω την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 11μηνο.

Τα μόνα διαθέσιμα κεφάλαια που μπορούν να δοθούν για την ανάπτυξη είναι αυτά που προέρχονται από τα κοινοτικά κονδύλια και προφανώς χωρίς αυτά τα χρήματα πολύ δύσκολα η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα αναγκάζεται, λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, να κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, μια προσπάθεια γεμάτη θυσίες, προκειμένου να πετύχει την δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μη διόγκωση του δημόσιου χρέους, ενώ έχουμε, για τέταρτη χρονιά, συνεχόμενη ύφεση και ενώ η ανεργία αυξάνεται», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να συνδυαστεί ο κορμός του προγράμματος προσαρμογής με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική πραγματική οικονομία.

Αλλά η ελληνική πραγματική οικονομία δεν μπορεί να στηριχθεί εάν δεν αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας, εάν δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, εάν δεν αναδιοργανωθεί και αν δεν σταθεροποιηθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα προγράμματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι υποκαθιστούν την έλλειψη που υπάρχει από κεφάλαια στην τραπεζική αγορά.

«Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν απασχόληση και δίνουν, αν θέλετε την αναγκαία δυναμική στην ελληνική πραγματική οικονομία», είπε

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και «τεχνικά», όπως τα χαρακτήρισε ο υπουργός, ζητήματα, που αφορούν και τον συνδυασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τα διαρθρωτικά ταμεία.

«Γιατί για να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να υπάρχει αγορά, πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον, πρέπει να υπάρχουν ξένα κεφάλαια τα οποία δεν θέλουν απλώς να αγοράσουν ευκαιριακά, αλλά θέλουν να επενδύσουν και να έχουν μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, διαβεβαίωσε πως βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την αύξηση της απορροφητικότητας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως η απορροφητικότητα πρέπει να αυξάνει πραγματικά και όχι μόνο λογιστικά.

Στην ερώτηση τέλος, αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν κάποιες αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει πως αυτό είναι αντικείμενο των συζητήσεων με την τρόικα.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο οι κ.κ. Χαν και Ράιχενμπαχ συναντήθηκαν στο υπουργείο Υποδομών με τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, όπου συζητήθηκαν τα μεγάλα οδικά έργα και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ.

Κατά την άφιξή του στο υπουργείο ο κ. Χαν δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα και ότι η ΕΕ τροποποίησε τον κανονισμό των συγχρηματοδοτούμενων έργων, μειώνοντας την εθνική συμμετοχή μόλις στο 5%, έτσι ώστε να διευκολύνει τη χώρα μας στην ανάπτυξη υποδομών.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους» τόνισε.

Μόλις ξεκίνησε η σύσκεψη ο υφυπουργός Υποδομών εξήρε τη σημασία της συμβολής της Κομισιόν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ανέφερε ότι θα ζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα στηριχθούν οι συμβάσεις παραχώρησης και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Ο κ. Χαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο (η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 14:00) και στις 5 το απόγευμα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

Βασικός σκοπός της επίσκεψης του Ευρωπαίου επιτρόπου είναι να συμμετάσχει στην 3η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, που οργανώνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις 14 Δεκεμβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πριν από την έναρξη της διάσκεψης, ο επίτροπος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ στις 12:00 θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Ράιχενμπαχ θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.