«Διαβούλευση» ζητούν οι θεσμοί για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Newsbomb

«Διαβούλευση» ζητούν οι θεσμοί για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.
EUROKINISSI

Μεγάλη προσοχή στο δημοσιονομικό μείγμα που θα εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το 2020 δίνουν οι θεσμοί, οι οποίοι θεωρούν πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις στο μέτωπο της φορολογίας, αλλά προσεκτικές παρεμβάσεις μετά από διαβούλευση.

Το μήνυμα αυτό θα εκπέμψει άλλωστε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος άλλωστε μετά το Eurogroup της Δευτέρας (08/07) ανέφερε πως περιμένει να ακούσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία.

Η μη μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του επόμενου έτους είναι ο βασικός λόγος που οι δημοσιονομικές προβολές γίνονται πιο σύνθετες. Πρέπει να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία είχε πρώτη εισηγηθεί τη μη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Κατά τους θεσμούς, η μη εφαρμογή της προνομοθετημένης από το Μάρτιο του 2017 μεταρρύθμισης σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός χώρος ύψους 1% του ΑΕΠ για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα ενισχσύουν την ανάπτυξη. Στη βάση αυτή, από τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων έχει ήδη προκύψει πως η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους το 2020 είναι επισφαλής.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλλει η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κατατεθεί μετά από διαβούλευση και αφού είναι γνωστά και άλλα δεδομένα που θα συνθέσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2002. Πάντως, οι ίδιες κοινοτικές πηγές δεν δείχνουν πραγματική ανησυχία για το δημοσιονομικό κενό του 2019 ύψους σχεδόν 1% του ΑΕΠ, καθώς θεωρούν πως μέσα από τη συγκράτηση των δαπανών (κυρίως του ΠΔΕ) μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Αρκεί, όπως αναφέρουν, «να μην προστεθούν τρύπες» στις ήδη υφιστάμενες.

Υπενθυμίζεται πως το φορολογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει τα εξής:

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας. Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% που είναι σήμερα. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% σε δύο φάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για νέες επενδύσεις. Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%, που ευνοεί κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Νέα, προοδευτική, φορολογική κλίμακα με πολύ χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό. Επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλους τους πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων. Έκπτωση φόρου 40 - 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων. Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο. Φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληρώνεις με κάρτα; Έρχονται σαρωτικές αλλαγές - Τι πρέπει να προσέξεις

Πτήση - θρίλερ της Ryanair: «Κόλαση» για 3 ώρες μέσα στο αεροπλάνο - Δείτε τι συνέβη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved