ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HSBC: Η συμφωνία των Ευρωπαίων δεν θα δουλέψει

HSBC: Η συμφωνία των Ευρωπαίων δεν θα δουλέψει

Απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να «δουλέψει» η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Στέφεν Κινγκ.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Κινγκ υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων είναι πολύ θετικές, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ανισορροπία και την αστάθεια που υπάρχει στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει ο Κινγκ, η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα για τρόπους προώθησης των γερμανικών πλεονασμάτων στα αδύναμα κράτη, που θα πίεζε προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος προτείνει περιορισμό του γερμανικού πλεονάσματος, είτε μείωσης των εξαγωγών είτε αύξησης των εισαγωγών.

Η μείωση των εξαγωγών θα γίνει μόνον εφόσον στις νότιες χώρες σημειωθεί σημαντική ύφεση, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί η ζήτηση γερμανικών προϊόντων. Η λιτότητα διαρκείας θα πλήξει τους εξαγωγείς.

Αντιθέτως, για να αυξηθούν οι εισαγωγές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.

Ο Κινγκ καταλήγει ότι το δημοσιονομικό συμβόλαιο που επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο η λύση δεν θα κάνει τη διαφορά. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει τη σωστή ερώτηση σχετικά με το ποιο είναι το πρόβλημα της κρίσης.