ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκαθαριστικά: Εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Εκκαθαριστικά: Εντολή στον ΕΦΚΑ να επανεξεταστεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν όλες οι συντάξεις από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Σκοπός είναι να εξετάσει πώς έχει γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και να σταλούν τα ειδοποιητήρια σε όσους έχουν εκδοθεί αποφάσεις συνταξιοδότησης έως και τις 13 Μαΐου του 2016.

Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης τόνισε ότι το θέμα των εκκαθαριστικών βρίσκεται στις προτεραιότητες μαζί με την απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η αποστολή των εκκαθαριστικών θα δώσει οριστική λύση στο μείζον θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων καθώς ήδη έχει παρέμβει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη και έχει ζητήσει την άμεση γνωστοποίηση στους συνταξιούχους για το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεών τους όσο και οι δικαστικές προσφυγές των συνταξιούχων.

Η ανεξάρτητη Αρχή έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αναφορών από πολίτες που διαμαρτύρονται επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΕΦΚΑ δεν έχει εκδώσει από τις αρχές του έτους ενημερωτικά σημειώματα, στα οποία θα έπρεπε να φαίνονται τα αποτελέσματα του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων με βάση τον τελευταίο νόμο. Έτσι από τους συνταξιούχους κατατίθενται δικαστικές προσφυγές οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους.

Ταυτόχρονα, προσφυγές έχουν καταθέσει και οι νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν το διάστημα μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και έχουν δικαίωμα προσωπικής διαφοράς.

Εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι αυτοί ξεπερνούν τους 150.000 και η σύνταξή τους είναι σημαντικά μειωμένη, ακόμη και πάνω από 20%, σε σχέση με αυτή που θα έπαιρναν εάν υπέβαλλαν την αίτηση συνταξιοδότησης κάποιους μήνες ή ακόμη και κάποιες ημέρες νωρίτερα (πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου).

Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου οι συνταξιούχοι αυτοί λαμβάνουν ένα τμήμα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο της τριετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέφθηκε τότε. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεψε ότι για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν εντός του 2016, εάν το ποσό της απονεμόμενης σύνταξης με τον νόμο Κατρούγκαλου υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του ποσού της σύνταξης που θα απονεμόταν κατά το προϊσχύσαν καθεστώς, ο συνταξιούχος θα πάρει το μισό, δηλαδή το 50% ως προσωπική διαφορά. Αν συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 το 33,3% αν έφυγαν το 2018 το 25%.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Αυγούστου 2019: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμών

Αναδρομικά συνταξιούχων: Φθινόπωρο οι αποφάσεις - Ποιοι τα δικαιούνται και πόσα θα λάβουν

Σχετικές ειδήσεις