ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πόσο και πώς θα μειωθεί ο φόρος ακινήτων – «Ανάσα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Πόσο και πώς θα μειωθεί ο φόρος ακινήτων – «Ανάσα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Tο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών- Τι θα προβλέπεται για το 2020 και το 2021 - Ανάσα στη μεσαία ακίνητη περιουσία

Από τα εκκαθαριστικά του Αυγούστου ξεκινά η ελάφρυνση του φόρου «ανάσα» στη μεσαία ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται από τα τέλη Αυγούστου με μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά.

Το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος «λύγισε» κυρίως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους ενώ ακόμη μία μείωση της 10% θα «ξεκλειδώσει» το 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ελάφρυνση αφορά το σύνολο των ιδιοκτητών. Για φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ δεν θα δούν καμία διαφορά καθώς δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας που υποδέχθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξης των 50-70 ευρώ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίζουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

  • Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων
  • Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοροπωλησίες ακινήτων
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ του 2019, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον φόρο του 2018, θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.

Πηγή: «Τα Νέα»

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται μπαράζ πληρωμών τις επόμενες ημέρες - Ποιοι και πόσα χρήματα θα δουν στο λογαριασμό

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Λήγει η προθεσμία - Τσουχτερά πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες